NTNUI är segrare i 10mila 2023 – minutt for minutt del 2

2.etappe – Oskar Edvardsson

Vintertrening

Oppladningen til Tio har i det store hele vært veldig god. Var under høsten skadet i ankelen, men fikk kontroll på den og ble ikke hemmet av den i det hele tatt under Tio. Har under vinteren øket min fysiske kapasitet og har gjennom blant annet Mandagsplukk blitt bedre på kompassløping, hvilket skulle bli viktig i Skellefteå. Følte under vårens løp at jeg hadde litt problem å holde høy nok fart og presse meg selv under mellomdistanser. Men under lengre løp trenger man ikke riktig de kvalitetene. Følte under langdistansen på Solrenningen og Smaaleneløpet at jeg kunne holde en ganske høy fart veldig lenge. Da var det perfekt at jeg fikk en lengre etappe og jeg hadde høy selvtillit på å klare å holde samme fart hele distansen. Kjørte siste uken inn mot Tio samme formtoppning som jeg gjort mot NM Natt, då jeg følte at det fungerte bra. 

Løpet

Ulrik gjør en veldig fin første etappe og jeg får gå ut som nr. 5 38s bak. Når jeg får karten fra Ulrik roper han til meg at jeg skal ta venstre til første post. Under precampen hadde Ulrik og jeg analysert mulige første poster og kommet til slutsatsen at venstre var det klart mest sikre veivalget til første post. Vi trodde det skulle være raskere enn det dessverre var, hvilket blant annet berodde på at veien rundt skibakken var forbudt å løpe på. Får med meg Halden og Denseln på venstre, mens de fleste andre lag løper høyre eller rett på. Tapper rundt halvannet minutt på veivalget og møter mange andre lag inn mot posten. Men får en sikker inngang og går rett inn i posten. Selv om jeg tapte tid på veivalget så føler jeg ikke at det var et dårlig valg. Kom in bra i orienteringen og minimerte risikoen for å bomma i den vanskelige skrålien. Fortsetter med sikker orientering til andre post og struntar i andre løpere som hetsar mer og vil om meg. Etter de to første gafflade postene er vi et langt led av løpere som har kommet sammen. 

Håller min plass i ledet og følger med bra på kartet fram til veipasseringen vid 6.post. Møter her Styrk, veksler kodesiffer med ham og kommer fram til at neste post er gafflad. På veiløpingen ser jeg meg også omkring og ser at mange topplag som TP, IFK, Halden og SNO er med i gruppa. Føler at det ikke går særlig raskt, men velger at fortsette bare hålla min plass i gruppa og følge med på kartet. Har en kort gaffel til 7.post som jeg får bra og kommer då langt fram i gruppa ut fra 8.post. Ligger med langt fram i gruppa inn mot til 11.post hvor vi nesten tatt igjen teten. Får ikke helt ihop kartet inn mot posten og tar et kort stopp. Kollar meg rundt og skjønner ikke helt kartan, men får lykkeligvis syn på posten litt lengre ned. Fortsetter å bare ligge med i ledet fram til 15.post.  Er her sammen med blant annet IFK som jeg føler er ganske trøtt. Jeg føler fortsatt at farten er veldig behagelig og på det lange veistrekket til 16.post øker jeg farten og begynner å jakte lykter foran meg. Tok også en gel på denne 15.posten. 

Ut fra 16.posten tar jeg en noggrann retning og ser at det er en gruppe foran meg som løper i samme retning som meg og en som løper mer høyre. Har en riktig retning og går rett i posten. Fortsetter med god retning til 18.post og 19.post. Ser SNO foran meg som har samme retning til disse poster. Til 20.post får jeg litt hold som mest sannsynlig berodde på gelen og den økte farten. Roer ned farten litt og tapper nærkontakten med SNO og de andre lagene foran meg. Opp mot 20.post er det en 40 høydemeters klettring som skal gjøres. Dette er noe som jeg har stor selvtillit at jeg er god i, så kjempar på bra og tar igjen lagene foran meg på toppen. Har god retning, men blir litt usikkerhet når vi ser en annen post i ringen. Blir en liten sving, men ikke så mye tidstap. Gjør et litet parallellfeil inn mot 21.post, men stopper opp og skjønner raskt hvor jeg er.  God retning til prewarning og jeg får den bra. Siste post hadde vi kollat inn før start så det var bare å løpe på husk til den. Har fortsatt litt hold i spurten, men får masse krafter av å høre all “hu og hei”-ing vid svingen utenfor NTNUI-campen. Øker farten og spurter om Järla over brua. Veksler ut Mats som nr.8, 1:41 bak tet i den andre gruppa. Ikke noen av topplagene er føre gruppa som jeg kommer inn med og flere er lengre bak. Vi har fått en god start og er med ut på de ogafflede etappene.

Erfaringer

Dette var min første store stafett for et topplag og tar med meg mye lærdom og en god følelse fra min etappe. Før etappen var jeg ikke helt sikker på hvilket sett jeg skulle løpe. Snakket litt under precamp med Hansi, som er en erfaren 2.etappeløpere, om hvordan jeg burde agere under etappen. Han gjorde det tydelig for meg at jeg var en av de sterkeste løperne fysisk på etappen. Dette betydde at jeg hadde tid til å fokusere på å ta postene sikkert og at jeg kunne løpe inn eventuelle mindre feil. Fikk mer selvtillit etter samtalen og følte etter etappen at det Hansi sa stemte. 

Link til GPS

Emma Arnesen

Bloggsjef