Vedtak Kretsledermøtet

I helga vedtok Kretsledermøtet at utenlandske statsborgere ikke kan ta medaljer, diplomer eller kongepokal i NM. Dette er en regelendring vi mener ekskluderer engasjerte orienteringsløpere og ildsjeler som bidrar stort til utviklingen av orientering i Norge.

Alle kretsene har like mange delegater på Kretsledermøtet, uavhengig av antall aktive orienteringsløpere. Dette kan så tvil om Kretsledermøtet er et representativt demokratisk organ i norsk orientering. Det gjør det ihvertfall tvilsomt at man gjør så markante endringer i konkurransereglene her. Før møtet har ingen klubber blitt spurt om deres tanker om saken. Ved å bruke tiden frem mot Forbundstinget ville man kunne inkludert klubbene i større grad og tatt det opp i et mer representativt organ i forbundet. Videre lå sakspapirene ute 2 uker og 2 dager før møtet, noe som er 5 dager mindre enn NOF sine lover krever. Dette viser i våre øyne at prosessen har vært mer lukket enn endring av konkurransereglene bør være. Når saksgangen i en så omdiskutert sak i tillegg ikke følger forbundets lov, til tross for at saken er fremmet av Forbundsstyret, er det bekymringsverdig at den i det hele tatt tas opp på et Kretsledermøtet.

Eksempelet som ble brukt i bakgrunnen for saken var NM mellomdistanse i 2002, der daværende NTNUI løper Emil Wingstedt vant foran Mats Haldin og Jarkko Huovila. Alle tre er ressurspersoner som har bidratt til utviklingen i Halden SK. Wingstedt har også gjort en god innsats som trener for det norske sprintlandslaget i nyere tid. Vi synes det er trist at norsk orientering arbeider for å ekskludere utenlandske statsborgere og at de viser så lite takknemlighet overfor sentrale ressurspersoner. Man skal kun gå noen år tilbake for å finne et landslag som ble trent og styrt av en svenske, en danske, en tysker og noen nordmenn.

Vi håper norsk orientering fremover vil samarbeide på tvers av klubber, administrasjoner, styrer og nasjonaliteter for å skape bedre idrettslag i topp og bredde

Øystein Fruseth Christiansen

Skriver mail og drikker