NTNUI är segrare i 10mila 2023- minutt for minutt del 7

7.etappe – Isak Jonsson

Vintertrening

Godt fornøyd med vinteren egentlig. Naturligvis mye ski-o, men med en ski-o sesong som ble ferdig tidlig var det en god mulighet for å reise sørover og trene mye o-teknikk i mars. Hadde løpt bra mens skio sesongen sto på så anså det som trygt å reise nedover og løpe mye selv om grunnlaget kanskje ikke var topp. Hadde løpt hardøkter nesten hver uke gjennom vinteren, med unntak av når vi var på VC. Ble to uker i Alicante og Italia med mye god teknisk trening. Følte jeg kom bra inn i det teknisk, selv om jeg følte at det tok ganske lang tid før jeg følte at jeg var ordentlig bra fysisk i tøft nordisk terreng. Kom meg likevel til VC og følte den fysiske formen ble veldig mye bedre i løpet av ukene rett før VC. Gode resultater både der og på Smaaleneneløpet gjorde at jeg følte jeg virkelig var der jeg håpet. 

Precamp

Kom til precamp rett fra en ganske tøff samling i Sveits. Hadde ikke trent noen ekstrem mengde i Sveits, men tok nok mer krefter enn jeg hadde trodd. Mange høydemeter både opp og ned slet nok mer på beina enn forventet. Regnet likevel med at det ville løsne litt fysisk fra Swedish League til helgen og føles helt greit på Tio. Hadde god følelse teknisk da vi kom fra Sveits, og løp veldig godt på første økta i Skellefteå. Men datt litt sammen på SL og økta jeg løp på fredagen. Småsløve retninger både inn og ut av poster skapte usikkerhet. Visste retningsløping ble alfa og omega på Tio. 

Ellers bra precamp med greit sted å bo og bra lagleder som gjorde at man ikke trengte å bruke noe energi på det man ikke skal bruke energi på. 

Løpet

Ikke så nervøs som jeg egentlig vil være. Kanskje litt sjukt å si, men følte laget løp akkurat som forventet og at posisjonen ble akkurat slik jeg hadde sett for meg. Ser at man holder stipulert etter långa, men får ikke med meg at det ryker en del tid på 5. og dermed også på 6. så kjører en overkant lang oppvarming. Likevel ingenting jeg tenker på før jeg går ut. Klarer kanskje ikke helt å fullføre de mentale arbeidsoppgavene før start heller så er kanskje ikke helt der jeg vil være. Litt for opptatt av alle andre, ikke noe veldig godt tegn. Leser mye kart til startpost og leser ganske nøye på hele løypa. Er først akkurat siste biten opp til startpost at jeg begynner å lese ordentlig nøye til 1. Ikke sånn jeg vanligvis orienterer, burde nok heller bare kjørt et kjapt overblikk for å så bare løpe. Skjønner ikke hvordan slalombakken er tegnet og tror slalombakken slutter der det hel-gule slutter. Fører til at jeg tar av fra et helt annet sted enn tenkt. Retningen er ok, men får ikke det jeg skal ha. Tar litt tid før jeg finner ut av det. Har bestemt veivalg til 2. på vei til startpost og går for det sikre høyreveivalget. Mister oversikten over stiene midtveis der og hopper over på en annen sti før jeg må tilbake igjen. Føler meg ikke veldig stresset, men orienterer som om jeg er det. Prøver å ta en god retning ut mot hovedstien ned mot 3. men går ganske skeivt og får ikke kontakt med stien før veldig sent. Tror jeg kommer ut ved en stein og en sving lenger opp og fortsetter ned før jeg innser at jeg er kommet langt. Rydder opp derfra. Prøver å være nøye igjen mot 4. men glir litt lavt og får ikke tak på noe særlig. Skjønner jeg er lavt og ser noen løpere fra 5 og 6 rundt så finner den ganske raskt. Nå er det virkelig på tide å skjerpe seg ordentlig før jeg fucker dette her big time. Ordentlig retning ut av posten og klarer å plukke detalj for detalj til 5. 6 går også fint og ser TP et stykke opp i bakken. Veldig overrasket, følte jeg hadde lagt mye tid og hadde jo også det. Uansett en positiv tilbakemelding. Synes det går blytungt opp til 7, men prøver å gi faen. Viktigste er å finne postene. Ok periode videre også til langstrekket tilbake. Slurvete med retninga i utgangen. Går full attack på det mest offensive inn mot posten. Mener det helt fint skal kunne gjennomføres bra. Har full koll på detaljene jeg passerer og skjønner at jeg svinger litt venstre på slutten. Fanges opp bra av kanten og tar posten. Ok videre også, men gjør en liten krok på 12 og er dårlig til gafflingsposten på 14. Går nok ganske mye tid her selv om det bommes lite i distanse. Prøver å jobbe på jevnt på slutten også. Ikke noe voldsomt å kjøre med så går nok ganske sakte og taper nok en del fysisk her. Inn til veksling knappe 3 min bak tet, positivt overrasket, men sånn som det ble løpt i det burde jeg vært der. Vi er likevel ikke ute av det og har troa på Eirik. 

Erfaringer

Tio kan vinnes selv om man ikke løper helt vilt. Det er som folk har sagt før, det normale er godt nok. Med 10 timer orientering vil de som løper stabilt godt til slutt være best. Egentlig bare Eirik som leverer et virkelig godt o-løp, men ellers er det mange jevnt gode prestasjoner. Det er fint å se at vi klarer å levere det. Ellers føler jeg også vi traff meget bra på lagoppsett og etappefordeling. Som Hansi også nevner tror jeg det er veldig viktig at alle får oppgaver de selv er komfortable med og de tror passer dem. Ideelt sett bør de ha selvtillit på en liknende situasjon og etappe som det de skal møte. Det tror jeg alle virkelig hadde i år som igjen gjør at vi blir komfortable på hverandre. Det tror jeg har virkelig stor verdi. Det gjør også at alle har selvtillit til å orientere på den måten de selv føler seg mest komfortabel med og at ingen gjør noe skikkelig dårlig. 

For egen del tror jeg mye ligger i de mentale forberedelsene. Hadde kanskje ikke sett nøye nok på det gamle kartet eller noen andre sånne ting som jeg vanligvis ville gjort. Mistenker at samlingen i Sveits kom litt vel tett på til at jeg hadde topp mentalt overskudd. Det kommer til å være bedre på Jukola og en viktig lærdom mot videre stafetter. Har også en del retningslinjer på hvordan jeg ønsker å føle meg mentalt på oppvarming, men tok meg ikke tid til å gå skikkelig inn i den bobla.

Link til GPS

Emma Arnesen

Bloggsjef