TIO 2016, løpernes ord

I år sto herrelaget for en fantastisk prestasjon, hvor vi tangerte passeringa fra 2013! Vi har samlet sammen løpernes opplevelser i skogen. førstelaget tio 2016

1.etappe, Per Often

Skal gi Løye et godt utgangspunkt, og da jeg plutselig står på startstreken med 300 klin gærne mannfolk rundt meg, mange med det samme målet, skjønner jeg at det gjelder å hente inspirasjon fra Sindre Deisz' nattaktikk: Vise råskap, men samtidig ta fullstendig kontrollen når det gjelder. Klarer ved hjelp av denne filosofien å ligge godt fremme hele løpet til det katastrofale skjer mot slutten av etappen: Faller inn i en spiss stein med kneet først, og smerten er så stor at jeg har lyst til å skjære av meg armen. Heldigvis tar jeg meg sammen og får fullført så godt det lar seg gjøre rundt 3 min bak teten. Ser resten av stafetten fra akutten på Falun sykehus og konkluderer med følgende: Ingen lag løfter seg så mye som NTNUI under tiomila, og det svenske helsevesen fungerer svært bra!

2. etappe, Simen Aamodt

Utgangspunktet for andre etappe var godt, med Per inn høyt i feltet fra første. En snau halvtime med beining og stødig orientering medførte at jeg knappet innpå teten. Så hele tiden mange løpere, men tok flere steder egne initiativer i det teknisk krevende partiet midtveis i etappen. Etter hvert ble feltet mer samlet, men jeg fortsatte å stole på egen orientering inn i flere poster. Så kommer en taktisk smell; skal aldri mer ta gel mellom siste sikre og post. Sklir ut på en runde, ryker et par minutter, og må se tog med flere topplag gå. Prøver å løpe fort de siste strekkene tilbake mot arena, men veksler inn snaue 7 minutter bak teten.

simentio16

3. etappe, Rasmus Theisen 

Å løpe Tio for NTNUI er som alltid helt rått. Før start var jeg spent og nervøs, samtidig som jeg gledet meg veldig. Var innstilt på å gjøre en sikker og god etappe. Løper mye alene første delen og det går brukbart. Får en liten og sløv bom og blir tatt igjen av en større gruppe. Mister dessverre denne når jeg på nytt er får dårlig med kompasset og går i feil gaflingspost. Derifra og inn løper jeg veldig bra. Beiner ifra Frol i skiløypene og tar igjen flere av lagene foran. Sender Mikkel ut med noen gode lag på långa natten. Alt i alt en etappe jeg er fornøyd med, selv om det kunne vært bedre. Det viktigste er å komme seg trygt gjennom. Løperne etter meg løper kjempebra og vi ender til slutt på en fantastisk 11.plass. Vi viser at NTNUI kan stafettløping og at med gode stabile etapper (og noen knalletapper) så blir resultatet utrolig bra.

4.etappe, Mikkel Sørensen 

Jeg hadde meldt ut allerede ifjor at jeg ville ha långa, så var selvklart veldig fornøyd da jeg fikk den på tross av kun et godt uttaksløp. Jeg har også løpt lange ugaflede nattetapper de siste 2 årene, långa på andrelaget ifjor, så følte meg veldig trygg på oppgaven. De 2 siste årene har jeg startet ut litt etter og etterhvert løpt i ganske store klynger, dette var også planen i år, men vi visste samtidig at med årets etappeoppsett ville det bli mye større spredning innen långa. Førsteprioriteten var å komme med i Kratovtoget, så stemningen var god da Koovee lå etter på 1.etappe, Dette varte dog ikke lenge, og jeg ble skikkelig nervøs med utsikten til å gå ut bak alle de beste gruppene. Ved veksling fikk jeg vite at Pan kom rett bak, dette var egentlig Pan Århus, så ble noe overrasket da det var Pan Kristianstad med Kerschbaumer som kom opp på vei til 1.post, men tenkte at han blir god å løpe med. På vei til 2. kom også Pan Århus med Søren Bobach opp, og da skjønte jeg det kom til å gå bra! Jeg la meg bevisst langt fram i gruppen da jeg merket at det gikk såpass fort at ikke alle vi i klynga ville klare å henge, men følte meg selv veldig sterkt løpende. Tilslutt endte vi opp med å være den gruppen som løp fortest og jeg fikk 3.beste etappetid, så er kjempe fornøyd. Forøvrig kjempegøy å merke hvor fort det faktisk går an å orientere selv på natt!! håper jeg får dra toget noen gang.

5.etappe, Dag Lofthus 

Etter at Mikkel hadde gjennomført en konge långa, var det bare for meg å cruise på den bølgen, og sørge for at laget fikk en god start på del 2 av stafetten. Jeg hadde en del folk rundt meg ut fra start, men var fast bestemt på å gjøre kun tenke på meg selv. Gjør jobben bra på de første postene, men gjør noen småfeil midtveis som kunne kostet mye tid. Her blir jeg nok reddet inn av en kort gafling. Ligger i en klynge med en del folk videre, men kjenner at jeg er klart sprekest i gruppa. Derfor trykket jeg til litt ekstra på, og merker at de andre må slippe bak meg. Deilig! Kjører på videre og begynner å nærme meg arena. Når jeg ser Kalevan-drakten foran meg skjønner jeg at jeg må ha jobbet meg bra opp blant de andre lagene, så da fikk jeg en ekstra boost til å skvise ut de siste kreftene inn mot arena og oppløpet. Det var herlig å løpe forbi NTNUI-gjengen som heiet som gale.
Sykt fornøyd med å dytte oss inn i topp 10 striden, og med 7. beste etappetid på 5. etappen. Tilslutt velger jeg å sitere min egen strava-økt fra stafetten som jeg ga navn i etterrusen av etappen: "Jiihaa! TIO er gøy :D"

6.etappe, Jonas Bakken

Stemninga var god under oppvarming etter herlig løping på de foregående etappene, vi er plutselig med i tetkampen og jeg er klar for å nyte litt nattorientering. Beina kjennes litt lamma av spenninga, men på natta kommer man langt ved å sette ene beinet foran det andre og lese det jævla kartet. Møter Kalevena Rasti på startpost, med Malungs OK litt foran. Har egne gaflinger, men møter begge lagene igjen etter noen poster. Betryggende å se at farta er god nok og at orienteringa er stabil. 6. post er krevende, et lite søkk i et lysegrønt, flatt område. Blir sløv og feig, stoler ikke nok på meg selv. Går et unødvendig minutt før jeg er på posten. Ingen krise, men de neste postene plukkes også uten sørlig godfølelse, sammen med Ärla og Lillomarka. Løper solo de siste par kilometrene og nyter utforbakkene, passer på å ikke drite meg ut på parkløpinga og tar en god titt på kartet jeg leverer videre til BJ. Kult å løpe langt fremme i stafetten og dritgøy å følge med på slutten av stafetten. Rå laginnsats!

7.etappe, Vegard Johnsen 

Regna med Jonas MB ville gjøre en god etappe og føre oss opp til topp 10 etter å ha sett utgangspunktet. Etter en klønete start hvor jeg ikke får tak på hva som er skiløyper og stier løper jeg et stødig løp fra 1. post og inn. Var nok kanskje litt vel tent og blir litt stressa av Tim Robertson som løper veldig fort fobi for Fossum. Magen var ikke helt god så ikke noen god følelse underveis, men totalt sett en ok etappe. Kommer meg igjennom uten det helt store tapet til tross for at det må kunne kalles en under middels dag.  Utrolig kult at de andre løper så bra og at vi er med i kampen om topp 10. Vi viser at det er mulig med stabile løp, selvom ikke alle har fullklaff ref min etappe.

8.etappe, Sindre Deisz 

Gjennom natten og ut mot dagen hadde gutta løpt bra og jeg visste at jeg kom til å gå ut på 8. etappe langt framme i stafetten. Hadde fått god selvtillit o-teknisk på de siste treningene inn mot tio og jeg visste dermed at jeg kunne konsentrere meg om min egen orientering så ville det gå bra.
Blir sendt ut som nummer 13, ca. 10 sek bak IK Hakarpspojkarnas Aleksei Alekseyonok. Tar et magadrag opp til startpost og går forbi han. På jordene mot 1. post drar jeg mitt eget veivalg og IKHP forsvinner. Løper det jeg har oppover og kjenner meg ganske sliten i det jeg stempler på 1. post. Blir løpende alene fram til 3. post der IKHP kommer fra siden inn i posten. Legger meg i rygg. Får ryggen bare halve strekket før jeg vil kjøre eget veivalg. Løper alene fram til 9. post med stødig orientering, der jeg igjen blir tatt igjen av IKHP og noen andre lag. Blir med til 10. post med dem før jeg tar eget veivalg til 11. og 13. post. Møter dem alltid i posten. På langstrekket drar jeg langt rundt på vei, er ganske sliten i beina og trenger avkobling. Tror det var et bra veivalg. Nøler litt i begge postene etterpå og da kommer klyngen tilbake. Ligger i denne til avslutningen inn på jordene. Der tar jeg et veivalg som er altfor safe som går for langt rundt og jeg taper kanskje 100m. Dunker på inn til mål og veksler som nummer 15.

DSC_0816_crop

9.etappe, Jonas Espedal 

Gutta før meg løp bra, så jeg var skikkelig gira før start. Etter noen smådårlige veivalg i starten nådde stresset et høyepunkt da kompassnålen satte seg fast i kompasshuset på vei til 5.post. Da verken frebrilsk risting eller dunking løsnet nålen, var det frem med reservekompasset. Nøler litt før jeg før jeg får kontroll, og langer så ut videre. Dunker på resten av etappen og går helt rent teknisk. Trøkket fra NTNUI-campen på oppløpet var enormt, så det var en fryd å spurte.

10.etappe, Jon Osmoen 

Så muligheten til å klatre. Løp stabilt. Litt knot i starten, men kom greit inn i det. Så ingen løpere siste timen, så var deilig å høre at det ble en 11. plass. Neste år blir det godt inne topp 10!
_MG_8931
Du kan lese mer i løpernes kartarkiv