Ukens test: Stakemaskinen ThoraxTrainer


Hva blir dommen?

Da har NTNUI-langrenns webredasksjon fått prøve seg på den nye stakemaskina Oskar Svärd har blitt sponsa med for å kunne vinne enda flere ganger i Vasaloppet. Maskina fungerer! Artikkelforfatter sliter faktisk med å skrive denne artikkelen etter å ha tatt en makstest på apparatet.

Apparatet befinner seg i Teknobyen …

    

 Da har NTNUI-langrenns webredasksjon fått prøve seg på den nye stakemaskina Oskar Svärd har blitt sponsa med for å kunne vinne enda flere ganger i Vasaloppet. Maskina fungerer! Artikkelforfatter sliter faktisk med å skrive denne artikkelen etter å ha tatt en makstest på apparatet.

Apparatet befinner seg i Teknobyen på et av Sintef sine laboratorium, og det er i prinsippet en ombygd romaskin. Man bruker vanlige langrennsstaver som går langs skinner på bakken. Dette fører til at man ikke får løftet stavene for å hente «tilslag». Man kan heller ikke sette i stavtaket forran kroppen slik som Jørgen Aukland anbefaler, siden det kreves en viss vinkel for at staven skal skyves bakover. En liten detalj som også føles litt rart er at stavene trekkes litt fram av seg selv etter at stavtaket er gjennomført.

En positiv ting er display som viser data som blant annet Watt og distanse. Dette får man ikke på f.eks en rulleskitur og man kan derfor lett måle sin framgang. Wattmåleren kunne likevel vist mer stabile verdier. Den viktigste fordelen er man kan bruke hele kroppen og spesielt at man får aktivere alle stakemusklene i buk og rygg, dessuten er ikke noe problem å stake seg helt i «grøfta» med dette apparatet. Likevel er det ikke helt likt staking på ski på grunn av at stavene ikke frie. Dette kan gå utover staketeknikken slik at man setter seg for mye.

Det største minuset av alle, i alle fall for studentlommebøker er prisen:

39 900,-

Oppsummering:

Positivt Negativt
+ Gode muligheter for å gå i grøfta – Stakingen blir ikke helt teknisk korrekt
+ Gir effekt i hele overkroppen.

 – Prisen

Terningkast: 4

Som en liten kuriositet kan det nevnes at «Thorax» er medisinsk for brystkasse.

 

12 tanker om “Ukens test: Stakemaskinen ThoraxTrainer

  1. Det er mulig for andre i langrennsgruppa å teste dette vidunderet etter jul! Mange har allerede meldt seg (dødsbra!) og vil bli kontaktet etterhvert. Bare å ta kontakt med meg om dere vil vite mer om testene og denne \"dingsen\". Silje H Waagaard

  2. Jeg gleder meg til jeg skal i ilden! Vi burde testa max Watt ved forskjellige nivå av drag force Silje. Når en kommer i siget på dragforce 50, da ryr det på! Ole Ivar Stakvik Eide

  3. Haha. Du når vel ikke 200W en gang på trappetrinnstesten ole ivar. Etter min oppfatning gir ikke drag koeffisient noe fordel til å øke watt, men det er sett og slett en separat brems.

  4. Om man er ganske sterk vil det nok lønne seg å ha litt høyere drag koeffisient, ellers så blir det så sabla høy frekvens på stakinga! 20 min \"sprint\" er kanskje ikke så digg… 😛

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *