Terje Magnus’ racereport fra debuten i Ironman 70.3 Haugesund

På sen høsten bestemte jeg meg for å prøve meg på triatlon for å få motivasjon til å lære meg å svømme, ikke bare plaske. For å virkelig sette litt press på meg selv, meldte jeg meg på Ironman 70.3 Haugesund før jeg klarte å svømme 1000m. Med Haugesund sine 1900m svømming skulle dette bli en utfordring, men med crawl-kurs i regi av svømmegruppa ble svømmingen en del bedre. Så i løpet av vinteren viste jeg at 1900m på under 1time skulle bli oppnåelig.

På våren ble sykkel og løpeskoene gjort klar og treningen begynte for alvor, for en langrennsløper som stort sett ikke har brukt sykkelen til annet en transport til skolen og noen turer i terrenget var det en overgang å skulle sitte og stampe på en racer sykkel. I starten av mai begynte panikken å komme med tanker som ”Hva har jeg meldt meg på?”. Da var det godt å få ett avbrekk i denne tankegangen med litt eksamenslesing.

Litt over en måned før konkurransen var det på tide å børste støv av formtoppingsplanen som ble brukt når jeg gikk Norgescup på ski. Dermed kunne jeg være sikker på at formen kom til å være på sitt beste søndag 2.juli.

Torsdag 29.juni startet pakkingen med å få lånt en sykkelkoffert av Erlend Nydal og få testet et par sykkelhjul fra Simon. Alt virket å stemme og det var bare å vente på at flyet skulle gå. Fredag morgen var det avreise Haraldshaugen Camping hvor vi skulle bo under oppholdet. Det hadde jeg den store fordelen av å bo med to meget rutinerte triatleter frem til start André og Hansi så stressnivået ble aldri så stort.

Fredag ettermiddag ble sykkelen montert og testet på en rask gjennomkjøring av løpetrassen med Sondre. Alt virket å stemme og det var bare å sette seg å vente på lørdagen når vi skulle teste temperaturen i Skeisvannet på morgenen. Temperaturen var overaskende høy mellom 18-20 grader. Neste steg var å pakke skifte posene, med litt usikkerhet om jeg skulle kjøre med jakke eller ikke, ble uten. På kvelden ble det kjørt en kort løpe økt for å se om beina fortsatt var bra.

Race day!! Søndag morgen klokka 06.00 ringte vekkeklokka. Frokosten ble fortært og vi ruslet opp til skiftesonen og gjorde de siste forberedelsene med å kontrollere luften i dekkene og få på våtdrakten. Klokka 07:45 stilte vi oss opp på antatt svømmetid og stemningen var elektrisk.

Svømming

Det var en såkalt ”rolling start” som innebærer at fem og fem utøvere starter sammen med fem sekunders mellomrom. Med klassisk overtenning gikk jeg ut i 100 og helvete og måtte stoppe med tendenser til hyperventilering allerede etter 150meter, men etter å ha fått roet ned og ”startet” på nytt gikk det noe bedre, men jeg klarte aldri å finne rytmen før det var igjen kun 500meter. Noe av grunnen kan være at det ble veldig mye krig om plassene i feltet. Jeg kom opp av vannet på i underkant av 47min som var litt skuffende, dette gjorde at jeg var noe usikker på formen. Men beina kjentes bra når jeg løp inn mot T1. Det fant jeg skifteposen raskt og gjennomførte en kontrollert skiftesone før jeg satt meg på sykkelen og dampet på.

Sykkel

Når jeg kom meg på sykkelen kjente jeg at beina var fantastiske og det var bare å trø på, det var deilig å ta igjen mange av de gode svømmerne. Underveis var det ganske mye vind og regnbyger, som gjorde at jeg til tider angret på ikke å kjøre med jakke. Med et fokus på sykkeldelen i å spise og drikke mest mulig for å ikke gå næringstom. Det ble fortært 3 flasker med sportsdrikk, 3 New Energy og 2 gels under sykkeldelen.
Dagen før start hadde jeg blitt enig med André om ikke å kjøre raskere enn ett skjema til sluttiden 5t 45min, men planen ble raskt kastet og jeg passerte 30km på 35km/h i snitt, mellom 30-55km var det veldig småkuperte smale veier, som til tider var veldig utsatt for vind. Med enkelte vindkast som tok tak i sykkelen og gla følelsen av at du skulle velte. I denne perioden tok jeg igjen Anja og tenkte at nå var det bare å holde den gode farten oppe. Ved passering Haugesund 70km skimtet jeg ei NTNUI drakt i det fjerne og tok igjen Malene etter 78km, og begynte å lure på om jeg skulle roe litt ned for å ha gode bein i T2. Men siden jeg enda ikke hadde kjent på noe syre i beina fant jeg ut at jeg skulle fortsette kjøret. Og etter 87km fikk jeg dagens største overraskelse med å ta igjen Even! Da ble jeg med en gang litt nervøs for at jeg hadde kjørt alt for hardt på syklingen. Men med godt mot rullet jeg inn i T2 og gjorde min første avhopping av sykkel uten sko. På tiden 2t 45min på sykkel delen.

Løp

Målet for løpingen var å holde 5,30min/km fart, men med litt vont i ryggen etter syklingen var jeg litt nervøs for om jeg kom til å klare å fullføre, men når jeg kom ned til sentrum og fikk ryggen til Mari Bergendahl som var ute på sin andre runde jeg prøvde å henge med, etter en kilometer i rygg fant jeg ut at det var fornuftig å ikke prøve seg på et så drepende tempo 4,20min/km. Og jeg fant etterhvert min egen fart på litt over 5min per km. Etter 8km kjente jeg at jeg måtte komme meg på do, og på rundingen 11km måtte do pausen komme. Ut på andre runden begynte jeg å bli litt sliten, men så ble jeg tatt igjen av ei dame fra Team Smartfish Fuji som sa jeg skulle henge meg på. Vi løp sammen i rulle til det var igjen 3km, da jeg ikke hadde krefter til en fartsøkning. Jeg oppdaget etterpå at jeg løp siste 10km 50sekunder raskere enn den første runden, så det er bare å si takk for drahjelpen! I mål Klokket jeg inn på totaltiden 5timer 27min 17sekunder, noe som var 17min 43sek raskere enn drømmemålet og 32min 43sek raskere enn det realistiske målet. Jeg kan definitivt si at jeg kommer til å gjennomføre flere triatloner i fremtiden. Med den fantastiske stemningen som var ved målområdet. Takk for en fantastisk tur!

Etter tilbakemelding fra Didrik måtte et bilde som viser sliten skalaen legges med

Terje Magnus Bakken Sørensen

3 tanker om “Terje Magnus’ racereport fra debuten i Ironman 70.3 Haugesund

  1. Ufattelig stark triatlondebut, men hvor triatlon-trynet Terje? Vi må ha dokumentasjon av at du har gitt alt slik vi er vant til å se deg!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *