10Mila fra laglederns øyne i lange trekket

Sist vi langrennsløpere var i Mora, var det Vasaloppet. Nå er det generalprøve på innmarsj

Sist vi langrennsløpere var i Mora, var det Vasaloppet. Nå er det generalprøve på innmarsj

I år har endelig langrennsgruppa slått til, og stilt herrelag i 10Mila. Sist gang langrennsgruppa stilte herrelag er såpass lenge siden at det fortsatt ikke er sikkert når det var. Det gjør det jo bare sikrere at det søren meg var på tide! 10Mila er nærmest som 17-maifeiring å regne, bare for svensker. 10 etapper med orientering, som starter i det det er i ferd med å skumre – og som fortsetter hele natta igjennom. Og gjett om langrennslaget leverte. Den leverte til A, uten tvil med flere førstereisende på 10Mila. La oss ta dere igjennom stafetten fant sted rundt Lugnet skistadion i Falun.

Førsteetappeløperne gjør seg klar. Mr. Happy løper for Nydalen SK 3, mens vår man Truls gjør seg klar i bakgrunnen.

Førsteetappeløperne gjør seg klar. Mr. Happy løper for Nydalen SK 3, mens vår man Truls gjør seg klar i bakgrunnen.

Truls som nesten er i ferd med å bli konvertert over til en ren orienteringsløper på sitt siste Trondheims år, som bebober på o-kjøkkenet Bananen Bar, startet ballet. Før start var det ikke helt sikkert hvem som faktisk var mest nervøs, lagleder eller han som faktisk skulle løpe ut første etappe. Og første etappe i 10Mila er ikke noe å kimse av, den starten er tettpakket av lettbeinte løpere fra verdens beste orienteringsklubber. Det startfeltet er det trøkk i! På første etappe Truls leverte med glans på første forsøk. Og kunne sende ut en Sebastian ut med et fint utgangspunkt.
De fleste på dette langrennslaget skal ha mye ros, men det er to som fortjener det for de sportslige prestasjonene på høyt nivå. Og det er Sebastian og Jonas. Jonas skal vi komme tilbake til, nå er det Sebastian. På andre etappe løper Sebastian en vanvittig god etappe, med store ringvirkninger på hvordan etappene videre på natta kan gjennomføres. Sebastian løper ut som nummer 266 og henter opp ekstremt solide 79 plasser! Stedvis taper han nesten ikke til teten på etappen engang. Han plukker jevnt og trutt rygger. Og etter å ha levert den bunnsolide etappen, er det klart for tredje etappe. Og han sender ut en litt skeptisk lagleder ut på sin første nattetappe på 10Mila noen gang. Det bommes i mørket, men inn til veksling sørges det for at det fortsatt er lag å henge seg på. Etappen som venter kalles for «långanatten», er etappen for de sprekeste. På papiret 16,6 km med ugaflet orientering (alle på etappen har samme løype), som vil si at det er stor fordel å ligge i store klynger og samarbeide.

Hornblåser Nordhagen under innmarsjen, med Bananen Bar-vimpelbærer Hestengen ved hans side

Hornblåser Nordhagen under innmarsjen, med Bananen Bar-vimpelbærer Hestengen ved hans side

Laglederen sender Jonas ut på fjerde etappe med folk rundt seg. En etappe som skal vise seg å gå et fryktelig tempo. Hvor Jonas absolutt viser at han kan gjøre jobben. Ved hjelp av IF Sturlas første lag går første halvdelen av etappen i et durabelig tempo, hvor de taper under kvarteret til teten. Sturlas mann er med på å hente inn en stor klynge. Klynga holder fortsatt god fart. På et av langstrekkene halvveis i løpet stikker Sturlas mann ut av klynga, mens Jonas bestemmer seg for å holde seg trygt på sti. Noe som også fører til at han løper i fra klynga. Framover blir det nærmest litt katt og mus. Hvor Jonas løper fra klynga i de lette partiene, mens klynga tar han igjen inn i de litt mer tekniske partiene og i postene. Jonas leverer en meget solid etappe. Og igjennom hele etappe plukker han 17 plasser og taper kun drøye halvtimen til verdens beste nattorienterere. Noe som er helt ekstremt imponerende! I lysninga er det klart for nok en 10Mila-debutant, Sven-Erik skal ut på femte etappe. Og er det en til som skal ha god klapp på skulderen så er det han. Ikke bare debutant i Sverige, men i konkurranser i det hele tatt. Og han leverer i god stil. Legger igjen litt tid på noen post, men ingen katastrofe. Langrennsløperne fortsetter å imponere sterkt. Og nå er vi allerede klare for sjette etappe milevis foran skjema. På denne etappen var det klart for Kristin, som også er i kategorien «langrennsløper som blir konvertert ved hjelp av o-kjøkken».

Audhild kommer inn på sin etappe

Audhild kommer inn på sin etappe

Dette er for ordens skyld Kristin sin tredje etappe. Gransherad-maskineriet kunne ikke nøye seg med én etappe, så hun har selvfølgelig raska med seg to etapper i damestafetten før hun skal løpe for langrennslaget. Godt kjent i terreng, går ikke etappen i herrestafetten noe dårligere heller. Og nå er laglederen blitt stressa for lenge siden. For i hvilket telt sover egentlig hun som skal løpe syvende etappe? Vi regna jo egentlig med at vi skulle ut på fellesstarten med ganske mange etapper. Inn på syvende etappe er det blitt hanka inn nok en superkvinne, som har løpt flere etapper før hun skulle løpe på langrennslaget. Audhild har også vært igjennom to etapper før denne. Henholdsvis første etappe i både damestafetten og herrestafetten ( egen klasse for rene damelag i herrestafetten, hvor NTNUI DAM vant!).

Etappen hos oss går stabilt og bra, og det er klart for å sende teltmakker-(heldigvis for laglederen)/Sweco-/Førsteetappe-/Happy-Markus ut på åttende etappe. Etter å ha leverte en god etappe, trodde han at han skulle få nyte Hu-ing og Hei-ing i ro og mak inn oppløpssiden. Men laglederen som fortsatt var i «vi skal unngå fellestart på niende etappe»-modus fikk skremt litt liv i siste halvdel av oppløpet. Niende etappe med Elise cruiser ut før fellesstarten. Hun løper også en fin etappe uten de store feilene. Så for tiende etappe, er det klart for fellestart. Vi har kun én etappe på fellestart, noe som rett og slett er helt enormt imponerende. Dette skal vi være stolte av! På tiende etappe er det Truls som stepper inn for Sebastian i siste liten. Han tar ansvar for laget han 13 timer før sendte ut på første etappe. En solid etappe nok en gang, ingen stor blundere. Den største blunderen var litt for lite mat, noe som gjorde at slutten på etappen ble en real mobilisering. Men nok en gang, en etappe fullført i god stil. Langrennslaget fullfører som nummer 225. Den historieløse laglederen drister seg til å si, at det er rekordplassering for NTNUI Langrenn. Med klar margin. Det store spørsmålet nå, er kan det slås til neste år?

DSCN0919

Teltcampen til NTNUI midt på skistadion Lugnet i Falun

Takk til NTNUI-Orientering ved Tio-general Adrian Opheim for en flott reise. Langrennslaget stiller igjen!


Starten på 10MIla 2016

O-gruppas kartarkiv  – Resultatliste med NTNUI 6, som langrennslaget

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *