• <?$vis_koienavn?>

  Vekvessætra

  Vanskelighetsgrad (les mer)
  vei helt fram sommerstid, potensielt værutsatt vinterstid

  Kilde: yr.no

  Koiebeskrivelse

  Last ned PDFkart her
  Vi har fått rapporter om at det kan lekke røyk fra pipa. Vær oppmerksom, og hvis du opplever dette vennligst send mail til koiene-info@ntnui.no der du beskriver problemet.

  Du vil ha suverene (topp)turmuligheter sier du? En koie med sjarm og atmosfære også? Vekvessætra byr på begge deler, samt mye mer!

  Sætra ble tatt inn nettopp på grunn av de unike turmulighetene og potensialet til koia i seg selv. Sommeren 2011 arrangerte koiegruppa en stordugnad for å sette istand sætra etter over et halvt århundre med manglende kjærlighet og vedlikehold. 2 fulle uker + litt til gikk med til arbeidet, og resultatet ble ei koie som er et betydelig tilskudd til koienettet både hva sengeplasser, type koie og jakt/fiske/toppturmuligheter gjelder.

  I det du ankommer Vekvessætra vil du innse at, som navnet antyder, dette er ikke bare ei koie, men ei real sæter som har vært tilholdssted for mang en gjeter opp gjennom åra. Hvor lenge den har eksistert vet ingen, men årstallet 1821 er i allefall dokumentert. Som seg hør og bør på ei sæter er taket av torv, veggene av grovt tømmer og den solbrente fasaden vitner om mang en solrik sommer de siste 200 åra. Inspiserer du innsiden av koia vil du oppdage at den er akkurat like sjarmerende som det utvendige, og koia kan som en av få briljere med adskilt soverom, kjøkken og stue. I stua er det bordplass til alle besøkende samt mengder av den maten dere måtte foretrekke. Etter at middagen er fortært kan de dristigste velte seg over i køya som står like ved, men hva er egentlig mest risikabelt, å ligge oppe eller nede??

  Kjøkkenet er flette flott, fungerer også som gang, og er dermed det første som møter deg når du trår over dørstokken. Ovnen her skriker etter ambisiøse matlagingsprosjekter, og kjøkkenet preges ellers av at den gamle innredningen er ivaretatt og gitt nytt liv. Soverommet bør oppleves selv for å få et fullgodt bilde av hva slags konstruksjon det her er snakk om, men at den inngår som pensum på byggfag er heller tvilsomt.

  Som du skjønner, koia er kjempetrivelig, men ingen ved sine fulle fem vil dra hit uten å benytte seg av turmulighetene som finnes i umiddelbar nærhet. Snører du fjellskoene og tar med en passe stor dagstursekk så befinner du deg snart på Grythatten (1367 moh), og er du først her kan du like godt fortsette til Brattskarven (1578 moh), eller planlegge en litt lengre tur til Blåøret (1605 moh), alle disse toppene byr på stødig utsikt fra toppen. For den fiskeglade anbefales det forøvrig å ta med stanga på turen, da det skal være mye fin ørret å få i fjellvatna rundt omkring. Bli heller ikke forundret om du ser en rype eller to i løpet av turen din, skjønt denne er vanskeligere å ta på stang. Får du spontant lyst på en snartur ut etter kveldsmat er det ikke lange stykket til Storhøa (1167 moh), som er det nærmeste toppturalternativet. Det er også mulig å kombinere turen til Vekvessætra med et visitt til turistforeningens hyttene Hevertjønna og Damtjønna.


  Les mer om Vekvessætra i NTNUI Klubbavisa KOIESPESIAL 2011 (22MB):

  NTNUI Klubbavisa Koiespesial 2011


  Veibeskrivelse

  Det ortodokse veivalget er å ganske enkelt følge veien, sommerstid går den helt inn til sætra, du trenger kun traske et lite stykke på slutten. Du finner frem ved å ta av E6 på Fagerhaug/Oppdalsporten der det står Gamle Kongeveg, og følge veien oppover. Etter en liten kilometer tar du til venstre og fortsetter videre til du tar av til høyre igjen opp en bratt sving skiltet Grytdalen. Ganske snart kommer du til en veibom, som forøvrig tar kort, da vet du at du er på rett spor.
  Følg veien et godt stykke opp mot snaufjellet og fortsett ned til Grytdalen, etter noen km passerer du ei bro, etter denne har du en snau kilometer igjen før du er fremme. I det du passerer den første ferista etter brua ligger koia ned avstikkeren rett til høyre, avstikkeren er sperret med kjetting. Vinterstid følger man veien så langt det er brøytet, og parkerer på parkeringsplassen der (se kart), da følger du veien ca. 3km med ski på beina.
  Vinterstid er en annen mulighet å ta av tidligere fra E6en og følge veien inn til Gisnadalen. Der er det brøytet nesten helt inn og fra parkeringen der er det ca. to flate kilometer å gå inn til sætra.

  Kollektivt er det et brukbart utvalg av busser som kjører forbi, i såfall hopper man av ved Oppdalsporten og følger samme vei som bilistene derfra. Sommerstid kan man spare mye tid ved å ta med sykkel, da det er et godt stykke å gå. Vinterstid er det selvsagt ski som gjelder, det er mulig å gå både fra Oppdal og Oppdalsporten. I perioder kan man treffe på oppkjørte løyper deler av turen, en oppdatert oversikt over dette finnes på skisporet.no.

  Lyst til å sprite opp turen til koia litt? Vinterstid er det et alternativ å ta heisen opp fra skianlegget i Vangslia og gå over fjellet ned til koia. Det er et stykke, men til gjengjeld har du mange høydemeter i din favør ned mot koia, og terrenget er upåklagelig. Eventuelle veivalg og riskvurderinger her må tas av den enkelte.


  Utdrag av koiematrisa

  Tabellen kan scrolles sidelengs.

  FACTS Senge-
  plasser
  Bord-
  plasser
  År Terreng Sykkel Topp-
  tur
  Jakt/
  Fiske
  Gitar Vaffel-
  jern
  Spesialiteter
  Vekvessætra 20 24 2011 T x x x/x x x gass, 3-seters sagkrakk

  REISE-
  TID
  Privatbil Offentlig transport
  Kjøre-
  tid
  Sommer Vinter Trans-
  port
  Kjøre-
  tid
  Sommer Vinter
  Gang-
  tid
  Total
  reise
  Gang-
  tid
  Total
  reise
  Gang-
  tid
  Total
  reise
  Gang-
  tid
  Total
  reise
  Vekvessætra* 1:45 0:05 1:50 1:00 2:45 buss 1:45 3:00 4:45 3:00 4:45

  TRANS-
  PORT
  Alt. Transport Rute over Avstigning
  Vekvessætra 1


  2
  Regionbuss 340
  Regionbuss 480

  Tog SJ
  Trondheim - Støren - Røros
  Støren - Berkåk - Oppdal

  Trondheim - Oslo
  Støren
  Fagerhaug

  Oppdal

  Sjekk Koiematrisa for mer informasjon og sammenligning med andre koier.

  Parkering

  Sommerstid: Parkering ved ferista og på avstikkeren ned til sætra. Veien videre må ikke sperres.
  Vinterstid: På parkeringsplass der brøytingen slutter.