• <?$vis_koienavn?>

  Øvensenget

  Vanskelighetsgrad (les mer)
  relativt lett å finne, potensielt svært kaldt vinterstid

  Kilde: yr.no

  Koiebeskrivelse

  Last ned PDFkart her
  Øvensenget er dårlig isolert, og kan være vankelig å varme opp på vinteren! Pass på å ta med nok varme klær og varm sovepose!
  Høsten 1991 kom Esten Erlien fra Øvensgarden til NTHI med et tilbud om å ta vare på en slåttestøl. Det så ut som et arbeidskrevende prosjekt, og koiestyret nølte også litt på grunn av avstanden, men som alltid var arbeidslysten koiestyrets sterkeste drift, og sommeren og høsten 1992 ble selet gjenreist og døpt Valhall.

  Oss har gjort kva gjerast skulle
  Øvensenget, nedom Håmmålsfjell
  Stein og stokkar, kveldar seine
  No Dei kan på gjesting gange

  Valhall har ikke 640 dører, men gjestfriheten er den samme som i Odins hall. Det er sengeplass til fem, benkeplass til 15, gitar, og en ovn som holder varmen igjennom natta. På vinterstid er det også nødvendig, da temperaturen ute kan krype ned mot -40°C. Foruten Valhall består Øvensenget av to høyløer, hvorav en er blitt badstu med tiden, og en dass som vitner om erfaring fra dugnaden på Mortenskåten sommeren 1991. En snau kilometer lenger oppe i lia ligger Bråkåten (32V, 0613140 6922491), mer kjent som Elskovsredet, med ytterligere sengeplasser. Nøkkelen hit henger i Valhall. Forøvrig finner en Øvensenget på kartet som Erlienget.

  Den største fordelen med Øvensenget er det stabile østlandske fjellklimaet, tørt og kaldt med sikre snøforhold. Øvensenget ligger nesten 900 moh og er sådan en av koienettes høyest beliggende. Men også på sommerstid kan koia anbefales. Rundt koia er terrenget lettløpt, nesten syklbar skog med ytterst få holdepunkter for orientering. Om sommeren kan det bli like varmt som det er kaldt om vinteren. Eneste problem kan være myggen, men koieboka vitner om mange midler, f.eks. matjord og salatdressing!

  De fleste turer fra Øvensenget ender opp på Hummelfjell, 1593 moh, men det er mange turalternativer opp. Sikten fra toppen er uendelig, blåne bak blåne, Forelhogna mot nordvest, Sylane i nordøst, og såvel Rondane, Dovre og Trollheimen dukker opp i klarvær.


  Veibeskrivelse

  En kan komme til Øvensenget med buss/tog eller bil. På sommerføre er det lurt å ta toget til Tolga, og sykle de 13 km på grusvei gjennom glissen skog. Fra Tolga følger en fylkesveien mot Hodalen ca 2 km, før man tar av mot Knappåsen. Skiltene kan være vanskelige å se, men bør likevel følges. Med bil kan en kjøre helt til koia. Etter betalt bomavgift kjører en rett fram, og ved Knappåssætra svinger en til venstre der veien deler seg. Med buss går en av på Hummelvoll. Derfra er det 6 km å gå. På kartet finner en Øvensenget under navnet Erlienget.

  Med bil på vinterstid kan man parkere ved fylkesveien mot Hodalen (vis hensyn ved parkeringen), og gå via Stortjørna og Knappåssætra. Et annet alternativ er å ta av ved Os eller Hummelvoll og parkere like før Brennvollen. Veien her er som regel brøytet. Herfra følger en stien/scootersporet ut av vollen og krysser Håmåla og Bubekken. Når man kommer til ei løe med nytt tak, merket som trekant på kartet, tar en av scootersporet, og holder høyden, via flere hytter og løer sydover til Øvensenget.

  Om vinteren er det anbefalt å gå med ski i skiløypa, ikke på beina. Dette er fordi fotspor kan ødelegge den lokale skiløypa. Det er også viktig å ha med nok varmt tøy, siden det kan bli net mot -30°C vinterstid.


  Utdrag av koiematrisa

  Tabellen kan scrolles sidelengs.

  FACTS Senge-
  plasser
  Bord-
  plasser
  År Terreng Sykkel Topp-
  tur
  Jakt/
  Fiske
  Gitar Vaffel-
  jern
  Spesialiteter
  Øvensenget 8 14 1992 S/T x x - x - badstue, Bråkåten

  REISE-
  TID
  Privatbil Offentlig transport
  Kjøre-
  tid
  Sommer Vinter Trans-
  port
  Kjøre-
  tid
  Sommer Vinter
  Gang-
  tid
  Total
  reise
  Gang-
  tid
  Total
  reise
  Gang-
  tid
  Total
  reise
  Gang-
  tid
  Total
  reise
  Øvensenget* 2:45 0:00 2:45 1:00 3:45 buss 3:00 2:30 5:30 2:30 5:30

  TRANS-
  PORT
  Alt. Transport Rute over Avstigning
  Øvensenget 1  2

  Regionbuss 340 eller
  Tog SJ
  Innlandstrafikk buss 182

  Tog SJ
  Tog SJ
  Trondheim - Støren - Røros
  Trondheim - Røros
  Røros - Tynset

  Trondheim - Røros
  Røros - Hamar
  Røros
  Røros
  Hummelvold

  Røros
  Tolga

  Sjekk Koiematrisa for mer informasjon og sammenligning med andre koier.

  Parkering

  Sommerstid: Parkering i enden av veien, ca. 300m fra koia.
  Vinterstid: Ingen oppbrøytede parkeringsplasser, ikke parker langs veien pga trafikk til privat hyttefelt!
  Alternativt: Parkering ved Brennvollen, både sommers- og vinterstid.