• <?$vis_koienavn?>

    Nicokoia

    Vanskelighetsgrad (les mer)
    terreng med få variasjoner, middels vanskelig å finne, lang innmarsj

    Kilde: yr.no

    Koiebeskrivelse

    Last ned PDFkart her

    Det er bomvei til Håen (samme vei som til Kråklikåten) som koster 90 kr. Man betaler ikke ved bommen, men bilen blir automatisk registrert ved forbikjøring. Bompengene kan betales her. Dersom det ikke betales innen et døgn vil regningen komme på faktura med ekstra fakturagebyr.


    Nicokoia har fått navn etter Nicolay Sejersted Selmer; NTHI'er og friluftsmann som falt i krigen. Hans foreldre ga våren 1946 vel 3000 kr. til NTHI. Det var penger Nicolay hadde tilgode for sitt arbeid med radiosendinger fra Bymarka i krigens første år. I samråd med foreldrene ble det besluttet å bygge ei koie. Esten Langeland ga tomt ved siden av setra i Brungmarka, og høsten 1947 sto koia ferdig. Et eventyr var begynt.

    Det er et nydelig skiterreng rundt koia med Kråkfjellet som et attraktivt mål. Om sommeren kan man rusle rundt fra den ene seteridyllen til den andre; en dagstur til Kråklikåten kan bli en fin tur. Vær oppmerksom på at alle bekkedalene i Brungmarka går nord-syd. Gå derfor mest mulig på langs av disse; går du på tvers blir det lenger enn du tror.


    Veibeskrivelse

    En tur til Nicokoia starter gjerne med buss til Brøttem. Herfra kan du gå over utosen til Selbusjøen og følge veien vestover ca. 500 meter til den krysser Brunga. Her tar man bratt opp lia sørover til man treffer på veien igjen. Om vinteren er det lurt å følge veien til tross for at den er litt lenger. Veien følges videre forbi Lekås og opp til Blestertjørnin. Man går så sørover på østsiden av Blestertjørnin over en liten ås og ut mot et bekkedrag, men gå på vestsiden av draget; ellers blir det lett kronglete. Gå over et lite skar og ned mot Teigavollen.

    Nedenfor Teigavollen går den gamle seterveien som går gjennom Brungmarka. Den er en god sti om sommeren og merket scootervei om vinteren. Denne følges til Dalsvollen. Femhundre meter etter setra tar man opp Lokdalen, følger kanten på Litlfjellet sydover mot Langlandsvollen hvor koia ligger ca. 100 m øst for setra. Vollen kan være vanskelig å se når en kommer fra nord.

    Kortere er det å gå sydfra. Fra Lundamo kan en kjøre forbi brua nedenfor utløpet til Håen. Veien er brøytet vinterstid. Fra Håen kan man gå til Granhaugvollen, videre opp draget til Sæterbekken, opp forbi Steinskjørka og opp mot Såmmåran. Herifra kan man holde øst for myrområdet og opp mot Langlandsvollen som er synlig på lang avstand fra denne kanten. Om sommeren kan en også kjøre innover et stykke fra Fremo leir. Da kommer en inn på seterveien forbi Teigavollen.

    Når lengselen til kantina blir for stor, er det på tide å dra hjem. I stedet for å gå samme vei tilbake, kan man f.eks. gå til Støren og ta tog eller buss derfra. Du går da ned til Håen, over Gammelåsen og ned til Tilsetvollen. Så går man fra voll til voll. Follstadvollen, Vollsvollen, på sydsiden av Halvtynnhaugen og ned til Høstvollen hvor det går vei ned til Støren. En drømmetur på ski om våren, ikke så verst resten av året heller. God tur. Nicokoia er nettopp ... et eventyr.


    Utdrag av koiematrisa

    Tabellen kan scrolles sidelengs.

    FACTS Senge-
    plasser
    Bord-
    plasser
    År Terreng Sykkel Topp-
    tur
    Jakt/
    Fiske
    Gitar Vaffel-
    jern
    Spesialiteter
    Nicokoia 8 12 1947 S/T - (x) - x - historisk

    REISE-
    TID
    Privatbil Offentlig transport
    Kjøre-
    tid
    Sommer Vinter Trans-
    port
    Kjøre-
    tid
    Sommer Vinter
    Gang-
    tid
    Total
    reise
    Gang-
    tid
    Total
    reise
    Gang-
    tid
    Total
    reise
    Gang-
    tid
    Total
    reise
    Nicokoia 1:00 2:30 3:30 2:30 3:30 buss 0:45 4:00 4:45 4:00 4:45

    TRANS-
    PORT
    Alt. Transport Rute over Avstigning
    Nicokoia 1

    2

    3

    4
    Buss 72/73
    Buss 83/214

    Regionbuss 340

    Regionbuss 440

    Tog SJ
    Trondheim - Klæbu sentrum
    Klæbu sentrum - Bjørkli

    Trondheim - Støren - Røros

    Trondheim S - Støren Rådhus

    Trondheim - Røros
    Klæbu sentrum
    Brøttem gård

    Lundabrua

    Lundabrua

    Lundamo

    Sjekk Koiematrisa for mer informasjon og sammenligning med andre koier.

    Parkering

    Sommers- og vinterstid: Parkeringsplass like etter brua i vestenden av Håen. Tidlig vinter (før vinterferien) ved brua over Skjelbrea, ca. 4km før parkeringsplassen ved Håen.