• <?$vis_koienavn?>

  Kråklikåten

  Vanskelighetsgrad (les mer)
  godt gjemt i terrenget, lang innmarsj fra kollektiv transport

  Kilde: yr.no

  Koiebeskrivelse

  Last ned PDFkart her

  Det er bomvei til Håen som koster 90 kr. Man betaler ikke ved bommen, men bilen blir automatisk registrert ved forbikjøring. Bompengene kan betales her. Dersom det ikke betales innen et døgn vil regningen komme på faktura med ekstra fakturagebyr.

  På en tur mellom Brøttem og Støren høsten 1963 snublet to karer over en byggeklar kåtetomt ikke langt fra Kråklivollen. Etter fire dagers beleiring av grunneieren, Sør-Trøndelag E-verk, tilfalt tomta NTHI og bygginga kunne ta til. Kontoret til Norsk Luthersk Misjonssamband ble revet og i noe modifisert utgave gjenreist i Kråklia.

  På nyåret 1964 ble kåten åpnet for allment bruk. Inventaret besto av en halmseng på 2x3 meter, en stubbe, en ovn, et nattbord samt spredte tilløp til gulv. I 1971 fikk Studenterhytta nytt tak, det gamle er nå gulv i kåten. Med årene har kåten fått senger, bord og et vindu. Kråklikåten er likevel en typisk kåte med sin spartanske komfort. Den ligger nydelig til, og gulvet blir vasket hver vår når Kråka går over sine bredder.

  Kråkfjellet og Reinsfjellet utmerker seg som turmål i nærområdet, eller hva med en dagstur til Nicokoia? Dessuten byr Lynhøgen på å legge ut på en koie-til-koie-tur!


  Veibeskrivelse

  Den enkleste adkomst til Kråklikåten er med bil til Kråklivollen ved Håen (se Nicokoia). Denne veien har bompenger. Herfra går en over vollen og på tydelig sti langs elva Kråka. Kåten kan være vanskelig å se fra stien. Den ligger et kvarters gange fra veien i en U-sving i elva, som må krysses. Opptil flere mislykkede vadeforsøk er beskrevet i kåteboka - slagstøvler anbefales. Det finnes nå også en solid bru av nyere alder som ligger rett sør for kåten. Den anbefales for de som ikke har slagstøvler eller høydeskrekk...

  En lengre, men fin tur er å gå fra Brøttem (se Nicokoia). Ved veidelet på østsiden av elvemunningen til Selbusjøen følger en veien langs Selbusjøen opp til Dønnøysætra. Her vil man igjen treffe på veien. Setra her heter Eidstuseter (hverken veien eller navnet på sætra står på kartet).

  Et mer kronglete veivalg er fra elvemunningen, traktorveien rett fram fra veidelet, bratt opp et hogstfelt kalt Stigen, via Sikartjørna, Turtjørna og opp til Dønnøysætra.

  Herifra går man sørover forbi Olavatnet og Søringen og opp mellom Brungfjellet og Sandafjellet, flott utsikt! Ned mot Kløftvatnet på østsiden av dette og over mot Svarttjørnin og Kråksjøen. De siste fire km går man langs Kråka ned til kåten. Turen tar en 6-7 timer.

  Et alternativ kan være følgende: Ved stidelet ved Lokdalen (se Nicokoia) følger man seterveien til Fremovollen, Engvollen og Haugavollen. Denne turen bør du beregne 5-6 t på. Annen mulighet er også å ta bussen eller toget til Gauldalen og gå derfra. Her kan man for eksempel hoppe av Rognes og følge stien mot Skilbreitjønna for å gå ned til Håen derfra.

  Når man skal hjem og ikke har bil, er det ikke nødvendig å gå samme vei tilbake. En fin, men også krevende tur er å gå til Støren hvorfra man kan ta tog eller buss til byen. Turen anbefales kun for erfarene og spesielt om vinteren (se Nicokoia). Vinterstid er det også fristende å legge ut på en koie-til-koie-tur; hva med Kråklikåten, Mortenskåten, Hognabu og til slutt ende opp på Sonvasskoia? Det er bare fantasien som setter grensene.


  Utdrag av koiematrisa

  Tabellen kan scrolles sidelengs.

  FACTS Senge-
  plasser
  Bord-
  plasser
  År Terreng Sykkel Topp-
  tur
  Jakt/
  Fiske
  Gitar Vaffel-
  jern
  Spesialiteter
  Kråklikåten 4 6 1963 S (x) x - - -

  REISE-
  TID
  Privatbil Offentlig transport
  Kjøre-
  tid
  Sommer Vinter Trans-
  port
  Kjøre-
  tid
  Sommer Vinter
  Gang-
  tid
  Total
  reise
  Gang-
  tid
  Total
  reise
  Gang-
  tid
  Total
  reise
  Gang-
  tid
  Total
  reise
  Kråklikåten 1:00 0:30 1:30 1:30 2:30 buss/
  tog
  1:00 5:00 6:00 5:00 6:00

  TRANS-
  PORT
  Alt. Transport Rute over Avstigning
  Kråklikåten 1


  2

  3
  Lokalbuss 47 eller 48
  Regionbuss 503

  Regionbuss 340

  Tog SJ
  Trondheim - Klæbu
  Klæbu sentrum - Bjørkli - Ler

  Trondheim - Støren - Røros

  Trondheim - Røros
  Klæbu
  Brøttem

  Lundabrua

  Lundamo

  Sjekk Koiematrisa for mer informasjon og sammenligning med andre koier.

  Parkering

  Sommerstid: Ved Kråklivollen. Ikke sperr for gjennomgangstrafikk!
  Vinterstid: Parkeringsplass like etter brua i vestenden av Håen. Tidlig vinter (før vinterferien) ved brua over Skjelbrea, ca. 4km før parkeringsplassen ved Håen.