Guide for nye studenter

Gratulerer som medisinstudent! Du har helt sikkert blitt pepret med informasjonsskriv fra NTNU allerede om ditten og datten. Det er mye som må ordnes før du kan begi deg ut på studentlivet, men alle skrivene du har mottatt har sikkert ikke gjort deg mye klokere. Vi husker selv hvilke spørsmål vi satt med som ferske studenter, derfor har vi i MF Placebo skrevet en liten guide for å hjelpe deg litt på vei. Her er noen viktige du må sørge for å gjøre:

Finn deg et sted å bo
Søke lån fra Lånekassen
Betale semesteravgift
Skaff deg adgangskort
Meld deg på mailinglistene
Politiattest og vitnemål
Perspektivemne
Meld deg opp til eksamen
Andre nyttige ting å vite

Finn deg et sted å bo

Her lønner det seg å være tidlig ute. Hvert år blir det flere og flere studenter, men antallet boliger ser ut til å ha stagnert. Er man tidlig ute og litt på hugget, skal det likevel ikke være noe problem å finne seg et sted å bo.

Beliggenhet er essensielt når man skal finne sted å bo. Det beste er å finne noe som er i gang/sykkelavstand til St.Olav, det vil spare deg både tid og penger. Alt på Øya er genialt, da kan du gå hjemmefra 5 min før forelesning. Møllenberg, Bakklandet, Singsaker, Kalvskinnet og Lerkendal er også i grei gangavstand til skolen. Har du sykkel tar det ikke mer enn 5-10 min til skolen fra Tempe, Ila og Moholt. Skal du imidlertid hjem til Moholt kan du beregne en god halvtime, da du må bestige bakken over alle bakker. Skal du bosette deg på Moholt, Lade eller Steinan må du regne med å ta buss. Synes du det er greit, kan dette være gode alternativer, da du mest sannsynlig vil finne et finere krypinn til rimeligere pris litt usentralt. Litt kjipt kan det imidlertid være når du skal hjem fra et nachspiel i byen, og siste nattbuss har gått. 07373 – Trøndertaxi, vær så god!

Skal du ha bolig har du tre alternativer: kjøpe, leie av SiT eller leie privat.

Kjøpe

Du starter på et 6 års langt studie så du har lang tid foran deg i Trondheim. Kjøpe bolig kan dermed være en god investering. Boligmarkedet er ofte uforutsigbart, men i en by som Trondheim der kapasiteten allerede er sprengt, kan du være trygg på at boligprisene vil holde seg forholdsvis stabile nesten uansett hva som skjer. Har du penger og renteutgiftene blir lavere enn eventuelle leieutgifter, er det å kjøpe bolig et godt valg.

Leie av SiT

SiT har boliger flere steder i Trondheim, men studentbyene på Moholt og Steinan er klassiske innlosjeringssteder for førstisser. SiT er som regel ganske billig og bra. Du må imidlertid regne med å dele kjøkken og bad med 4-5 andre. Du har 100 GB internettlinje (riktignok med nedlastingskvote), grei standard og kort oppsigelsestid, men du må putte på penger på vaskemaskinen når du skal vaske klær. Skal du ha bolig hos SiT må du være tidlig ute. Utenlandsstudentene blir prioritert foran søkere fra Norge. I Klostergata på Øya bor det mange medisinstudenter i SiT sine boliger.

Leie privat

Her kan du skyte gullfuglen eller sitte igjen med katta i sekken. Du kan være heldig å finne en hybel kjempesentralt til en billig penge, men du kan også bli lurt til å betale blodpris for et lite kott. Private utleiere benytter seg i større grad av den økende etterspørselen til å skyve prisene oppover, men du kan være heldig å komme over en gammel tante som vil leie ut et gammel hybel hun ikke bruker til en billig penge. Moralen er, vær skeptisk! Lei aldri usett, og les nøye gjennom leiekontrakten før du skriver under.

Sitter du uten et sted å bo ved studiestart? Fortvil ikke, du skal slippe å bo på gata. www.studiebyen.no tilbyr tak-over-hodet-garanti, en midlertidig plass å bo for de som ikke har funnet seg bolig. Det er heller ingen dum idé å rekke opp hånda etter første forelesning å spørre om det er noen andre som er samme situasjon, og om dere kanskje kan finne noe sammen.

Søke lån fra Lånekassen

Vær tidlig ute! Rett før studiestart kan det være lang ventetid, og det er veldig kjipt å være blakk i fadderukene. Det raskeste og enkleste er å søke på nett. Klikk deg inn på Lånekassen, så er det bare å følge instruksene. Ved semesterstart får du 17 520 kr, deretter får du 6570 kr hver måned resten av semesteret. Det blir imidlertid bare utbetalt lån for 10 måneder, så i sommermånedene må du leve på mor og far. Dersom du står på eksamen blir 40 % av lånet omgjort til stipend. Thank you staten. Pengene tikker inn på konto den 15. hver måned. Vær forberedt på trange kår dagene før lønning. Er det problemer kan du ringe lånekassen på 22 70 03 00, eller møte opp på deres kontor i Søndre gate 14.

For at du i det hele tatt skal få noen penger fra lånekassen, er det viktig at du må:

Betale semesteravgift!

Lånekassen gir deg ikke en krone før denne er betalt. Avgiften er på 430 kr, og dette er penger som går til å drifte SiT – Studentsamskipnaden i Trondheim. Dersom du nå funderer over hvorfor du nå må betale penger til SiT selv om du ikke bor i SiT-bolig, så kan du trøste deg med at du helt sikkert får nyte av godt av SiTs andre velferdstilbud som for eksempel medlemskap ved treningssenter til en latterlig billig penge. For å betale avgiften, klikk deg inn på Studentweb, her ligger betalingsinformasjon. Du trenger en firesifret pinkode for å logge inn på studweb. Denne pinkoden skal du ha mottatt i et brev fra NTNU etter at du takket ja til plassen. Husk å registrere adressen i Trondheim, slik at du får tilsendt semesterkortet ditt hit. Semesterkortet gir deg studentrabatter på tog, buss osv.

Skaff deg adgangskort

Det er ulike adgangskort for St.Olavs og Gløshaugen, det viktigste for deg er imidlertid adgangskortet til sykehuset. Dette hjelper fadderne dine deg med å skaffe i fadderuka, så dette trenger ikke å være noe å bekymre seg for. Adgangskort til Gløshaugen fåes på Stripa, som ligger mellom de store høyblokkene på campus Gløshaugen. Her kan du regne med kø til langt opp på Moholt de første dagene, så vær smart å dra dit da alle gløsingene har forelesning, eller bare vent noen uker til dette verste rushet har gitt seg. Adgangskortet til Gløshaugen brukes sjeldent, men kan være greit å ha. Det er i alle fall et kult kort å flashe med når du vil vise at du studerer ved NTNU.

Meld deg på mailinglistene

Det er her det aller meste av informasjon vil bli gitt. Sjekk ”Mailinglister” i menyen til venstre for hvordan du melder deg på. Alle studenter har fått tildelt en stud.ntnu.no-mail som all mail fra NTNU vil sendes til.

Politiattest og vitnemål

Du har nok fått beskjed om du skal levere inn politiattest og original vitnemålet ditt fra vgs. Noen politidistrikt er tregere enn andre, så det kan være greit å skaffe vandelsattesten i god tid. Det skal tillegges at folkene på det medisinske fakultet ikke er vanskelig å ha med å gjøre, så dersom du mot formodning ikke skulle ha politiattest eller originalvitnemålet dagen det skal leveres, så er dette som oftest ikke noe problem, bare du sørger for å levere det så fort som mulig.

Perspektivemne

Du har sikkert hørt noe om du må velge et perspektivemne, dette er helt korrekt. Normal studieprogresjon for ett semester er 30 studiepoeng. Medisinstudiet er lagt opp slik at 1.semester utgjør medisin bare 15 studiepoeng, de resterende 15 studiepoengene skal være fordelt på ex. phil. og et perspektivemne. Perspektivemnet skal være et emne fra et annet fakultet enn DMF (det medisinske fakultet) verdt 7,5 studiepoeng. Merk at undervisning i perspektivemnene ofte krasjer med medisinforelesninger, så full undervisning i faget kan bli vanskelig å få til. Her er en oversikt over noen emner som kan være aktuelle: Perspektivemner.

Naturvitenskap og verdensbilde er det ofte mange som velger. Arbeidsbelastningen er liten, særlig hvis man har hatt 3FY bør dette være greit. Pensum er noen kompendier som blir delt ut av faglærer, en litt skrullete professor med kontor på Gløshaugen, hvor han streker ut det viktigste for deg. Det er skriftlig eksamen med 3 oppgaver, disse oppgavene har du selvsagt sett før i kompendiene som har blitt utdelt. Et litt artig fag om stjerner, universet og litt sånn! Snittkarakteren ligger som regel på B.

Språkfag er også populære fag, som oftest er disse ganske greie for de som har fulgt litt med i språktimen. Etikk er det også noen som velger. Dette gir deg mye gratis i forhold til ex. phil, men fy så kjedelig. Det finnes også en del enkle mattefag som ikke krever stort mer en du har lært i mattetimen på vgs. En del mattefag krever dog at du fullfører et øvingsopplegg, med innleveringer ukentlig. For oversikt over matteemnene sjekk ut: http://www.math.ntnu.no/emner.

Introfag i psykologi er også greie å gjennomføre:
PSY1013 – Biologisk psykologi (går for å være hakket mer krevende enn de under)
PSY1014 – Sosialpsykologi
PSY1015 - Utviklingspsykologi
PSY1016 - Personlighetspsykologi

Ikke stress med å velge deg perspektivemne, fristen for å melde seg til eksamen er ikke før 15. september. Faget har ingenting å si for din medisingrad, annet enn at det må være bestått. Det er lurt å bli ferdig med det i høstsemesteret, senere blir det noe mer dårlig tid. Har du spørsmål så er det bare å spørre noen på kullet over, eller så kan du spørre Hans Martin Tunaal ved studieseksjonen på MTFS. Han kan hjelpe deg med det meste.

Meld deg opp til eksamen

Oppmelding til eksamen skjer via studentweb. Trykk litt der inne så finner du det nok. Her melder du deg også opp til eksamen i perspektivemnet og ex. phil. Bekrefte utdanningsplan er det samme som å melde seg opp til eksamen

Andre nyttige ting

Trening

NTNUI kan skilte med et glimrende og variert tilbud innen trening. De kan tilby alt fra fotball og tennis, til karate og fallskjermhopping. Medlemskap i klubben koster 600 kr, og da får du tilgang til de aller fleste av NTNUIs idrettstilbud. NTNUI drifter to idrettsbygg, et på Gløshaugen og et på Dragvoll. Her kan du bedrive styrke- og kondisjonstrening, benytte deg av saler, buldre, klatre, spille squash, osv. Idrettssenteret ved Dragvoll er noe mer moderne enn idrettsbygget på Gløs, men akk så mye lenger unna. For mer info sjekk ut NTNUIs hjemmeside.

Foreninger

Vi driver med mer enn bare skolearbeid nede på St. Olavs, den sosiale trivselen er veldig viktig. Ta en titt under ”Foreninger” i menyen til venstre for hvilke foreninger vi har ved medisinstudiet.

Nu klinger

En sang som ble skrevet til UKA-revyen i 1929, som har blitt studentersangen i Trondheim. Denne sangen blir sunget mye, så den kan du lære deg først som sist.

NU KLINGER

Nu klinger igjennom den gamle stad paany en studentersang, og alle mand alle i rækker og rad svinger op under bægerklang, og mens borgerne våker i køia, og hører det glade kang-kang smelder alle mand, alle mand, alle mand, alle mand, alle mand, alle man an:

Omkvæd:
Studenter i den gamle stad, ta vare på byens ry!
(2x dunke i bordet) Husk paa at jenter, øl og dram var kjæmpernes meny. Og falder i alle mand alle, skal det gjalle fra alle mot sky: Lakke byen få ro, men la den få merke den er en studenterby! og øl og dram, og øl og dram... (2x)

I denne gamle staden sat saa mangen konge stor og hadde nok av øl fra fat og piker ved sitt bord, og de laga bøljer i gata naar hjem ifra gildet de fôr og nu sitter de alle mand alle i Valhall og traller til oss i kor:

Omkvæd

Paa Elgesæter var det liv i Klosteret dag og nat. Der hadde de sin kagge og der hadde de sin skat. De herjet i Nonnenes gate og rullet og tullet og datt, nu skuer de fra Himmelen og griper sin harpe fat:

Omkvæd

(adagio)
Naar vi har vandret hen og staden hviler et øieblik, da kommer vore sønner og tar opp den gamle skik: en lek mellom muntre butuljer, samt aldri saa lit erotik,
(allegro)
og saa sitter vi i Himmelen og stemmer opp vor replik:

Omkvæd