Å blåse seg inn på Tio

Aurora og Ingvild Hvert år drar NTNUI til sør-svenske skoger for igjen å vinne TioMila. Hvordan gjør vi det? Vel, helt ærlig er jeg litt usikker, men jeg er ganske sikker på at innmarsjen er en viktig del! Derfor tok jeg i år som de to foregående årene på meg jobben som Bræssband-sjef, og omdøpte stillinga til Bræssband-major. Fordi jeg fikk lyst. Som så mye annet er Bræssbandet en essensiell del av NTNUI på Tio. – Det skaper bra stemning, så derfor har jeg lyst til å bidra til dette, var Auroras kommentar. – Også er det jo gøy å gjøre noe annet jeg ikke gjør til vanlig innimellom! Rekrutteringa skjedde som vanlig gjennom bull, og som vanlig kom halvparten i siste liten når jeg trodde jeg hadde kontroll på instrumenter. Trommer viste seg ekstra vanskelig å få tak i, men etter litt godsnakk med Byggs orkester, et skolekorps og ei som Aurora kjente fikk vi tak på både skarpt og stort. Saksofon var derimot verre, så da ble det sveitsisk trommeslager i stedet. Vi var blitt en bra gjeng, og ingen hadde tid til å øve. Nesten i alle fall, men vi fikk en liten kveld på Stutta med meg på trombone, Aurora og Ingvild på tverrfløyte, Ausen på ødelagt fløyte og Philipp på matboks!

von Arx på matboks.

Aurora øver

Formen var rusten og Gammel Jegermarsj er ikke lett, men mot slutten kunne man nesten høre hva vi spilte. Nidelven var akkurat passe sur til å klinge sammen med koret. Kvelden ble avslutta svært avslappende med radioinnslag-innspilling. Senere fikk vi også øvd en gang til, med besøk i RadioRadios studio. Nå var både trommer og klarinett på plass og vi var klare for avreise. Å være med i bræssbandet er noe alle medlemmer med et brassinstrument noe sted i sin forhistorie må gjøre. Gry, vår enslige(!) klarinettist har sin egen historie om det:

– Å være en del av det legendariske bræssbandet er en stor ære og det er utrolig trivelig og gøy! Første året jeg reiste på TIO med NTNUI var jeg ikke bevisst på den fantastiske muligheten man hadde til å delta i dette stemningsskapende bræssbandet (slikt får man hvis bare med seg dersom man er på bull). Uken etter TIO-helgen hadde jeg mareritt om at jeg også neste år måtte stå på sidelinjen og synge 'Nidelven'. Dette var uaktuelt og brått hadde jeg gått til impulskjøp av en klarinett.

– Min erfaring som musiker er svært laber. Jeg har kun spilt klarinett i et skolemusikkorps da jeg var 11-13år og optimistiske meg tenkte at jeg nå 10 år senere skulle huske de generelle grepene og notene. Men nei, ingen ting av det jeg hadde lærte den gang satt. Så moralen med historien min er: hvem som helst kan delta i bræssbandet. Du behøver ikke ha noen forkunnskaper og det stilles ikke krav til at du skal legge ned titalls med timer på å bli god på et instrument. Legger du ned en bitteliten innsats og prøver å få frem en ren tone innimellom er du good-to-go.

– Neste år håper jeg at flere av o-gruppas medlemmer også stiller slik at jeg ikke enda et år uten motstand blir bræssbandets minst begavede. Hilsen hun som oftere får skarpe pipelyder enn fine toner.

Morsomt allikavæl!

Så, vel framme på arena var det endelig klart for det store klimaks! Etter at innmarsj-øvelsen i Uddevalla regnet vekk benyttet enkelte minuttene like før til sin så langt 3. øvelse for året. Godt forberedt altså... Mens majoren koste seg med notekaos i vinden på grillvogna. Det ble klart at den innleide forbundsrepresentant og kornettist Sondre Gullord ikke rakk fram i tide, men heldigvis var Emma best av oss alle og tok kontroll på melodistemmen på strak arm!
Emma med kontroll!

Å marsjere og spille i gjørmehavet på arena var ingen enkel sak, selv om o-løpere bør være godt vant til å bevege seg på ulendt vått underlag mens de nistirrer på et papirark. De orgelansvarlige utviste som vanlig null respekt for verken HMS-regelverk eller sunt folkevett og straks var vi inne på arena og stilt opp foran storskjermen. Der avleverte vi vår hyllest til vårt kjære Nidaros, og med en god innmarsj gjennomført hadde vi tatt en sterk ledelse i kampen om å vinne TioMila, i år igjen!
Litt siste-liten øving.

Jakob

Ola sikler etter orgelet.

- Jakob Bræssband-major 2017