Template design by accounting website design and free forums

Kubbestolen og Einar Gjertsen

Fem år etter at Ivar Vamnes arrangerte Hu & Hei for første gang la Einar Gjertsen den legendarisk harde løypa i 1965 hvor bare 20% av de startende fullførte. I fjor hadde Gjertsen og Gjertsenfaktoren 50-årsjubileum og Einar la løypa igjen. Årets løp markerer derfor på en måte en ny epoke i Hu & Hei-historien. Både fordi det er første løpet etter at Einar la løypa igjen og fordi årets vinner av Hu & Hei blir den første som skrives inn i den nye vandrestolen!

gjertsen

Sindre Gylver og Jakob Kalvig Skogan i diskusjon med Einar Gjertsen under fjorårets Hu & Hei

Hva er historien bak kubbestolen og hvorfor har vi vært så heldige å få en ny en i år? 

-Vår eldste datter, Kristin Gjertsen, arrangerte Hu & Hei i 1993 og da fant jeg ut at det hadde vært fint

med en vandrepremie, forteller Einar på telefon fra Asker. – I fjor da jeg var løypelegger igjen synes jeg det var så hyggelig å registrere at den fortsatt var i bruk, men løypeleggeren fra året før fortalte meg at det var lite plass til innskripsjon av nye vinnere. Jeg sa vel den gangen jeg skaffet den første, at hvis vandrestolen blir skrevet ut i løpet av min levetid så skal jeg skaffe en ny.

Einar Gjertsen har altså lagt løypa til Hu & Hei i 1965 og 2015. Også i fjor var løypa en av de tøffeste noensinne. -Jeg ble jo enig med løpsleder i fjor at løypa skulle ligge tett opp mot 1.0 og vi traff jo ganske bra. Det var imponerende hvor mange som fullførte synes jeg og jeg håper alle hadde en fin tur.

Hvor mange Hu & Hei har du selv fullført eller deltatt i?

Jeg har fullført alle jeg har deltatt i og mener jeg har 5-årsmedaljen.

Hva er så spesielt med Hu & Hei og hvorfor tror du konkurransen har overlevd siden 1960?

-At det arrangeres sent på høsten gjør at løpet blir en form for avslutning. For oss var det et langt løp som vi forsøkte å være gode nok til å fullføre. Det ble litt respekt å fullføre Hu & Hei.

Gjertsen er altså opphavsmann til både vandrepremien og gjertsenfaktoren. Det få vet er at Gjertsen også er mannen bak snuskeløpet slik vi kjenner det i dag. – Jeg minnes at snuskeløpet ble innstiftet i 1961. Det var fellesstart så det ble en del henging. I 1965 innførte jeg derfor et litt annerledes konsept. 3 og 3 startet hvert 20.sekund og på et kartoppslag var det tegnet 12-13 poster. Ingen visste hva de andre tegnet inn og dermed fikk vi bedre spredning på løpet, noe som igjen ga mer spredning på Hu & Hei.

Hva er ditt beste minne fra Hu & Hei?

-Jeg husker en gang, tror det var i 1968 at det var noen som forsøkte å benytte bil for å fullføre Hu & Hei. En gjeng hadde funnet ut at de skulle forsøke å komme så nærme postene som mulig og kjørte på grusveiene i marka, men de fant vel ut at det gikk fortere å løpe som normalt.

-Det få vet om er at jeg også forsøkte å starte en tradisjon med nattorientering på ski med start fra hytta. Men det ble bare arrangert, var det 1, nei kanskje 3 ganger. Det var flere som kjørte i bekker og en del som knakk mye utstyr så det ble fort avviklet som konsept.

Skal du delta i årets Hu & Hei?

Nei, nei, nei, jeg er jo en gammel mann. Jeg hadde kanskje.. Nei jeg skal ikke delta.

Å prate med Einar Gjertsen gir ikke bare et innblikk i miljøet i NTNUI på 60-tallet, men man kan få en god dose norgeshistorie i tillegg.

Tre dager etter avlagt eksamen i 1968, som fersk siv. ing. i samferdselsteknikk, fikk han jobb i et konsulentfirma i Trondheim. I 1969 flyttet han til Oslo. Frem til 1988 jobbet han som direktør for et firma som eksporterer stein fra Larvik, Larvikkitten til hele verden. – Så det er ganske langt fra samferdsel til stein. Men det er vel gjerne slik med en siv. ing. -Man lærer seg å løse oppgaver og blir god til å lede.

Årets vinner av Hu & Hei får vandrestolen (men ikke Ingvild) til odel og eie frem til neste års Hu & Hei og blir den første som skrives inn i den nye stolen!

På spørsmål om hvordan aktiviteten i o-gruppa var på 60-tallet forteller Einar om 6 lag i ørenstafetten hvor det var 6-mannslag. – Det var nok 30 som trente mye, men det var jo flere medlemmer. Leirfossrunden ble hyppig brukt. Noen ganger Bratsbergrunden. – Jeg husker min gode venn Stig (Berge) gikk til legen og forklarte at han hadde så vondt i føttene. – Har vondt i fotan når jeg spring.- Ja hvordan springer du da spurte legen?  – Nja jeg får vondt i fotan når jeg spring over to og en halv mil. Legen ristet på hodet og svarte: – Det er helt normalt. Gå hjem.

Stig har ikke selv fått kommentere den siste historien, men Einar har sagt de kommer innom arena på lørdag, så da har alle en anledning til å få flere gode historier fra gamle daggær! Med 7 seire i Hu & Hei er Stig Berge den som har vunnet flest Hu & Hei gjennom tidene! Anbefaler derfor alle å hilse på mannfolka som har satt sine så udødelige spor i Hu & Hei – historien. Ja, i tillegg til den viktigste, Ivar Vamnes som startet tradisjonen i 1960.

Hu & Hei!

Leave a Reply