NTHI-legender i Jukolanatten

Klubbturene til og verdensklassekonkurransene på Tiomila og Jukola er noe av det viktigste som skjer gjennom NTNUI-året. I år markerer vi 50-årsdagen til denne tradisjonen, etter at en gjeng stilte tidenes første NTHI-lag på Tiomila i 1971! Dette er riktignok ikke grunnen til at NTHI Old boys 1 stilte på Napapiiri-Jukola, ei heller grunnen til bloggen kom i kontakt med dem, men uansett: Her er deres historie!

Kameratlaget NTHI Old boys 1 fullførte Jukolastafetten i Rovaniemi 21.-22.august, 2021. Etappene
ble løpt slik:

  1. Kjell Winther (74 år)/ Oppsal IF
  2. Torbjørn Nørbech (70 år)/ Ringerike o-lag
  3. Jørn Bue Olsen (73 år)/ Asker SK
  4. Live Ytrehus (68 år)/ Ringerike o-lag
  5. Gunnar Mosevoll (74 år)/ Skien OK
  6. Bjørn Heidenstrøm (68 år)/ Fredrikstad SK
  7. Øyvind Stene (73 år)/ Asker SK
Fra venstre: Øyvind, Bjørn, Gunnar, Live, Jørn, Torbjørn og Kjell. Foto: Olav Høgetveit

Utgangspunktet for dette laget er en vennegjeng som konkurrerte sammen for NTHI i studietida på
1970-tallet. De fleste bodde sammen på o-kjøkken på Moholdt og prioriterte til tider o-løp og
koieturer høyere enn studiene. I sin tid løp Kjell, Jørn og Øyvind på det aller første laget til NTHI som
stilte i Tiomila. Det var i 1971 og de ble nr.10. Øyvind ble også norgesmester i stafett for NTHI i 1973.
Kjell, Jørn og Øyvind har også herjet resultatlistene i det årlige Sønnenfjeldske NTHI-mesterskapet;
som er avholdt siden sent på 1960-tallet. Hele vennegjengen har etter avsluttede studier holdt
sammen og møttes til koieturer, padleturer og ukentlige treninger. (Les artikkelen «Gammelt
vennskap ruster ikke» i nettutgaven av Veivalg nr.4/2020, Veivalg 0420 (dittmagasin.no))

Da Jukola skulle arrangeres i Rovaniemi i 2020, ble ideen til Old boys-laget født. Så langt nord som i Rovaniemi ville det være lyst hele natta når stafetten vanligvis går, og dermed mulig for eldre karer med dårlig nattsyn å løpe alle etappene.  Da stafetten ble flytta og vi kunne forvente 2-3 nattetapper, ble det større utfordringer og de som i det hele tatt var aktuelle for nattløping meldte derfor på et lag til Night Hawk i begynnelsen av august for å teste syn og lykter.  Det gikk over all forventning, og Finlandturen stod ved lag. 

Da det ble forfall på NTHI Old boys-laget steppet Live inn som reserve, uten at laget skiftet navn.  Det er kanskje ikke så urimelig at jenter i en herrestafett må finne seg i å være én av gutta.  Det var overraskende mange jenter som løp Jukolastafetten i år, og NTNUI og kanskje også andre klubber har hatt rene damelag i herreklassen i Tiomila flere ganger.  Slik var det ikke i gamle dager.  Da hadde ikke jenter lov til å løpe disse stafettene.  På begynnelsen av 1970-tallet var det likevel noen tøffe jenter som brøt konkurransereglene og stilte til start, delvis forkledd og noen ganger under falskt navn.  Først i 1977 og 1979 ble det opprettet egne kvinneklasser i henholdsvis Tiomila og Jukola (Venlastafetten), og nå kan man altså ha så mange damer som helst på herrelaget.

For NTHIs o-løpere var det en selvfølge å delta på gampeløpet Hu&Hei i Bymarka, og alle på laget NTHI Old boys 1 har  løpt Hu&Hei mange ganger, det ene tøffere og hardere enn det andre.  Løpet i 1980 ble spesielt.  Det hadde kommet mye snø, og det gjorde at løpet ble tungt men også at orienteringen ble en smule enklere.  Det ble tatt et bilde dette året, med en lang, lang rekke av løpere i samme spor etter hverandre gjennom hvit snø. Bildet hang lenge på Studenterhytta, kanskje henger det der ennå og er kjent som et legendarisk bilde fra HU&Hei i gamle dager.  Som et forbilde for de unge i NTNUI kan vi fortelle at fotografen Gunnar Mosevoll ikke bare lever ennå, men han løper fortsatt. Han løp nemlig 5.etappe for NTHI Old boys 1 i Rovaniemi!

Takk til Live Ytrehus for tekst.

Tarjei Holo

Eneste som har vært regjerende mester på Bakrusspretten to år på rad

2 thoughts to “NTHI-legender i Jukolanatten”

  1. Bildet som det siktes til i artikkelen fra HU&Hei i gamle dager er tatt av Gunnar Mosevoll i 1973 ved Skjelbreia (ikke 1980).

  2. Bildet er enda på Studenterhytta og henger nå i baren 🙂

Comments are closed.