Julekalenderluke 21

Oppskrift: Lag din egen sjokoladekonstruksjon til jul

Er du lei pepperkaker har du sikkert fått med deg Freias reklame om deres sjokoladehus. Men akkurat som det finnes pepperkakehusbakekonkurranser, hvorfor ikke gjøre det samme, bare med sjokolade? 10 ganger bedre og mye lettere. Her får du oppskriften, servert fra oss på Dollaråsen.

Dette trenger du:

 • Sjokolade
 • Vann
 • Melis
 • Pynt(Non-stop, Seigmenn)
 • Tid

0 – Handle

Stikk bort på Rema1000 på tom mage for å handle inn nødvendige og unødvendige varer til din konstruksjon. Her gjelder jo mer jo bedre-prinsippet (evt jo mindre i magen jo bedre).

1 – Smelt sjokolade

Smelt ønsket mengde sjokolade til din konstruksjon over vannbad. Du trenger mer sjokolade enn du tror.

2 – Finn former til din konstruksjon

Gå på leteaksjon i ditt hjem for å finne former som passer til din konstruksjon. Om du er smart stapper du noe oppi midten av formen slik at du får en lettere konstruksjonsdel og mindre sjokolade per høyde.

3 – Fyll formene med sjokolade

Fyll formene med sjokolade og sett de i frysen for å stivne. Har du ikke plass i frysen? Kast ut det som er der fra før av. Du trenger det garantert ikke. Gå og legg deg og utsett byggingen av din konstruksjon.

4 – Sett sammen konstruksjonen

Gå og handle litt mer sjokolade (du har garantert brukt opp det du hadde) og smelt til halvveis flytende konsistens. Ta ut stivnet sjokolade fra formene og smør smeltet sjokolade utover festepunktene til de ulike konstruksjonsdelene og sett sammen. Sett inn i frysen igjen for å stivne. Har du ikke plass i frysen? Tøm den. Fortsatt ikke plass? Tøm og demonter hyllene i kjøleskapet. Ikke det heller? Bruk glasur av melis, eggehvite og en dæsj vann istedet og la stå på kjøkkenbenken. Sov litt til.

5 – Pynt

Bruk resten av glasuren til å pynte din konstruksjon med diverse typer godis. Her er det bare til å slå seg løs.

Vår utførelse

Om man først skal lage et sjokoladehus er det en ting som gjelder: go hard or go home. Og når man faktisk bor i Trondheim, så finnes det kun en konstruksjon som gjelder: Tyholttårnet.

Punkt 0 – Handleturen

Denne ble fulgt til punkt å prikke. Med null mat i hus og en lang lesedag var begges mager tomme. Sjokolade og pynt kom seg fort i handlevognen, sammen med diverse unødvendige varer som honney puffs ….

Viktig å sjekke ut råvarene før du kjøper de

Punkt 1 – Smelt sjokolade

Noen dager senere satte vi igang det virkelige arbeidet. Sjokoladen ble smeltet. Her dukket første problem opp, sjokoladen hadde krympet i skapet. Kjøp inn enda mer sjokolade enn du tror du trenger.

Punkt 2 – Finn former til tyholttårnet

Her ble leiligheten endeveltet på jakt etter de perfekte formene til Tyholttårnet. Valget falt på en termos; slank og rund, perfekt! Smarte som vi er skulle vi få ekstra høyde per sjokolade og  stappet sammenteipet dorull innpakket i sjokoladepapir i midten av koppen. Til den snurrende restauranten fant vi en passende skål.

Punkt 3 – Fyll opp med sjokolade

Formene ble sakte fylt opp(renner tregere enn forventet) med sjokolade, og frysen demontert. Og så inn med formene for å stå der over natten. Perfekt! Snart i mål nå.


Punkt 4 – Sett sammen konstruksjonen

Så var det bare å ta sjokoladen ut av formene og sette den sammen. En liten tur med termosen i varmt vann og sjokoladen skulle enkelt løsne fra formen. Trodde vi. En liten tur ble til en lang tur, men sjokoladen ville ikke ut. Eller, den kom ut til slutt, men ikke i samme form.  


“Hvorfor lagde vi ikke bare et jævla sjokoladehus?”


Punkt 2 – Finn former til tyholttårnet

Nå falt valget på energidrikkbokser (sorry Kristian!). De ble klippet opp og teipet igjen for at sjokoladen enkelt skulle komme ut av formen. Denne gangen gadd vi ikke å teipe sammen doruller og pakke de inn.

Punkt 3 – Fyll opp med sjokolade

Dette gikk en del fortere uten den dorullen oppi. Og inn i frysen med det.

Forsøk nummer 2

Punkt 4 – Sett sammen konstruksjonen

Nå var det tomt for sjokolade, så det ble glasurløsningen til å binde sammen delene. Til bunnen av tårnet gikk vi for 2 sjokoladeplater. Energiboksen ble klippet opp og sjokoladen i skålen maltraktert med kniv. En rask summering av sjokolade brukt per del ga et resultat på 900 gram. Hvor de resterende 700 gram ble av er ukjent.

Viktig med presisjon!

Punkt 5 – Pynt

Her ble resten av glasuren brukt opp og antennen kom på plass. Ingeborg slo seg løs og resultatet ble en vaskeekte kopi av Tyholttårnet i skala 1:200.

Ferdig!

Erfaringer

For at ikke du skal gjøre de samme tabbene som oss deler vi våre erfaringer:

 • Ikke teip sammen dorull. Bruk kjøkkenrull istedet.
 • Kjøp sjokoladen samme dag så krymper den ikke i skapet.
 • Ikke gjør det i din egen leilighet/på ditt o-kjøkken. Det kommer sjokolade OVERALT.
 • Bruk gassmaske. Smeltet sjokolade lukter kvalmendes etterhvert.
 • Gjør dette i eksamensperioden. Det tar lengre tid enn du tror og du er sikret godkjente mengder prokrastingering.
 • Ikke lag din egen sjokoladekonstruksjon. Du kommer til å hate sjokolade etterpå.
To minutt etter antenna ble plassert

Vår erfaring er dermed: Hold deg til Freia sitt sjokoladehus istedet.

Til slutt vil vi ha en konkurranse, hvor vinneren får gleden av å være med på å knuse og spise dette flotte Tyholttårnet sammen med oss. Spørsmålet er, hva har skjedd her?:

Send inn forslag på melding, facebook, instagram eller send en brevdue.
Kreative forslag stiller også sterkt.

One thought on “Julekalenderluke 21

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *