Kalenderluke # 18 Filmanmeldese

Har du gått lei av Alene hjemme og Love Actually? Fortvil ikke, vi har sett et utvalg julefilmer i eksamensperioden, og har noen å anbefale.

12 Gifts for Christmas

Det var en kveld i starten av desember, så det føltes litt tidlig å begynne med gode kremen av julefilmer (vi snakker her om de ordentlige julefilmene som en får julestemning av, ikke filmer med pynta grantrær i bakgrunnen). Heldigvis (uheldigvis) fant jeg denne godbiten av en film på TV2 Sumo. Det er den type film hvor en vet akkurat hva som skal skje, før filmen egentlig har fått starta i det hele tatt. (Du lurer da kanskje på hvorfor jeg da valgte å se denne filmen da? Det lurer jeg også på, det er uansett noen langdryge 84 minutter jeg aldri får tilbake.)

Uansett, denne perlen av en julefilm omhandler kort fortalt om en kjekk (glatt og personlighetsløs) fyr som ansetter en mislykka (men selvfølgelig utrolig dyktig og bare misforstått) kunstnerinne som sin personal shopper. De to finner åpenbart (for hva skulle ellers filmen handle om?) tonen og surrer rundt i New York (veldig overraskende sant?) for å handle julegaver. Slik durer filmen videre i cirka en time(laaaaaang time) hvor kjekk fyr og handleglad dame blir bedre kjent mens de shopper (et strålende eksempel på hvordan noe som vanligvis er kjedelig blir enda kjedeligere på film). Det mest overraskende med filmen er at det ikke er noe vendepunkt eller konflikt mellom hovedpersonene før helt mot slutten (over en time uten særlig mye handling altså). Men dersom du tenker at i kveld orker du ikke bry hodet ditt med noe, og samtidig har latterlig mye tid til overs, er dette filmen for deg!

Juleprinsen (eng.: A Christmas Prince), tilgjengelig på Netflix.

1t 32 min

Filmen er en Netflix original fra 2017, og dermed laget etter det Netflix’ tror er en suksessoppskrift. Hovedingrediensene er amerikansk girl-next-door-journalist og nesten kjekk, veldig glatt europeisk jetset-prins som kanskje eller kanskje ikke skal bli konge.

Amber er en ambisiøs journalist som takket være tilfeldigheter får reise til kongedømmet Androvia for å dekke kroningen av prins Edward, som skal skje første juledag. Prinsen har brukt det siste året på å feste og farte verden rundt, og pressen er spent på om han heller vil abdisere. Etter en pressebrief på slottet blir jenta tatt for å være Emily, prinsens lillesøster, sin privatlærer, og flytter inn på slottet. Så begynner forviklingene, mens karakterene blir bedre kjent, og filmen går nesten akkurat sånn man regner med.

Andre ingredienser i suksessoppskriften er hest, ulv, snøballkrig, pil og bue, aking og en julepynta midteuropeisk-fjellby. Det er noen lyspunkt i filmen, der prinsesse Emily er en herlig versjon av en litt isolert tolvåring. Utover det er historien er som en simpel tegnefilm med levende skuespillere.

Anbefales den? Til visse anledninger. Dette er en film for den som har sett alle julefilmer, og er lett å underholde i jakten på en fersk film. Dersom du er helt tom i hodet etter en anstrengende lesedag, vil den være fin tidtrøyte fram til leggetid. Alternativt vil gjettekonkurranse der man gjetter hva som skjer i neste scene være ganske underholdende. Kanskje som drikkelek?

Olafs frosne eventyr (Disney, 2017), tilgjengelig på Netflix.

21 min

Denne kortfilmen plukker opp tråden der Frost lot den gå (hehe), når Anna og Elsa skal feire jul sammen for første gang. De legges opp til en stor felles feiring for hele Arendell, men oppdager til sin forferdelse at innbyggerne i Arendell som skandinaver flest feirer en tradisjonsfylt jul hjemme hos seg selv. Jula ser ut til å bli trist for de kongelige, fram til Olaf tar med seg reinsdyret Svein på jakt etter juletradisjoner.

Det er gøy å se amerikanernes blikk på «våre» juletradisjoner med kransekake og julenek. Det er veldig stas når Norge nevnes i en sang. Egentlig merkelig at jeg ikke har hørt den sangen oftere på radio i desember. Under en sang kommer klipp med mønster til den ultimate julegenseren, Olaf og jentene, se bildet.

Filmen er kos fra ende til annen, vi ble både rørt og skvatt høylytt ved flere anledninger. Anbefales sterkt!

Synne Fossøy

Bollespiser og stolt fullfører av Hu&Hei 2015 på 6:45.