Kalenderluke #6: Julekaker utgått på dato?

I disse tider er det tydeligvis in å være grønn, og i den forbindelse har D-51s avdeling for miljø- og klimafremmende matlaging gjennomført et eksperiment: Kan man komme unna med å lage kransekake laget av deig man har funnet i en container (altså at den har gått ut på dato), i stedet for å bruke fersk vare?

 

Ser du forskjellen?

En pakke gammel deig ble anskaffet hos Ullers-O skrallelag tidligere i høst, og en fersk pakke kjøpt inn på Rema forrige helg. Begge ble rullet ut til ringer, og stekt i ovnen før de ble satt sammen. Da undertegnede aldri hadde laget noe slikt før, ble den første kaken noe bedre stekt enn den andre.

Jaja, pyttpytt! Her skiller vi hverken på form, farge eller datostempling.

Forsøkskaniner til eksperimentet ble hentet inn ved å invitere til kortspill en lørdagskveld. Det ble lovet snacks, og da er det ikke rart at studenter kommer rullende inn på løpende bånd. Testobjektene fikk så beskjed om at en av kakene var laget av deig utgått på dato, og den andre av noe ferskere deig. De skulle så tippe hvilken av kakene (den godt stekte, eller den normale) som var laget av gammel deig.

Så til resultatet:
Den brente var laget av gammel deig: 2 stemmer
Den ubrente var laget av gammel deig: 5 stemmer
Vet ikke: 1 stemme

Riktig svar: Den brente var laget av gammel deig.

Basert på at begge kakene ble spist opp i løpet av kvelden, og at flertallet tippet feil, ser det ut til at man godt kan bake med ingredienser som har strukket seg over “best før”-datoen. Den observante leser sier seg kanskje uenig i at man kan konkludere slik, da den ene kaken var tydelig brent?

“Det var mer smak av mandel i den brente…” -Sindre

Her kan det heller se ut som om man har tatt et steg i retning av en ny og bedre måte å steke kransekake på!

 

D-51 ønsker alle en god, grønn jul!

Håvard Mo Vaadal

Fotballspiller i mitt forrige liv før NTNU. Aldri sett meg tilbake etter første mandagstrening.