• <?$vis_koienavn?>

    Taagaabu

    Vanskelighetsgrad (les mer)
    ikke langt fra vei, mange like bekkedaler i området

    Kilde: yr.no

    Koiebeskrivelse

    Last ned PDFkart her
    Taagaabu kom til verden på høstparten 1970 etter et inspirerende svangerskap - med diffus befruktningsfase og forsert avslutning. Et ektefødt NTHI-barn med fødselsdag 25. oktober. Erfaringen med koiebygging var nå blitt så stor at en ekspertgruppe i Koiestyret kunne sammenfatte NTHI's samlede kunnskapsmengde i en eneste håndfast regel: Dimensjoner rikelig! Egentlig er det derfor bare å beklage at kledning og panel nå skjuler reisverk i fem tom sju. Avtredet er korrekt og strategisk plassert. Konvensjonell teknisk terminologi strekker ikke til for å beskrive konstruksjonen, men den er djevelsk god - med sitt horn, sin torv omkring og sitt rause høl i midten.

    Bua ligger i sørhellinga under Tåvåfjellet, ved Nordre Nysæterbekken 600 m oppover langs bekken fra setervegen mellom Storbudal gård og Bogensetra. Setervegen er en nyttig oppfanger for de som søker bua nordfra.

    I tillegg til 30 mannlige NTHI'ere deltok tre kvinner på dugnaden da Taagaabu ble reist. De tre hadde som oppgave å sørge for mat, varme og hygge i teltet for blåfrosne, gjennombløte utearbeidere. Noen må tydeligvis ha blitt stelt bedre med, evt. ha stelt bedre med de tre enn de øvrige. Utgangen på det hele ble nemlig at de tre unge damer i løpet av neste sommer hadde giftet seg med hver sin blant de tredve.

    Et navn som lett knyttes til fjelltraktene rundt Budalen er Forelhogna. I konkurranse med Høgkittelen er den Budalens Matterhorn. Forelhogna, som sommerstid speiler seg i Forelsjøen, gir en fortreffelig og fyldig dagstur fra Taagaabu. Legg gjerne turen om indre Budal - en av landets mest innholdsrike seterdaler. Et litt nærmere turmål er Tåvåfjellet med utsikt mot Trollheimen.


    Veibeskrivelse

    Veivalg og adkomstmuligheter til Taagaabu er mangfoldige. Her nevnes noen få: Korteste gangveg går fra Storbudal gård. Bilister kan parkere utenfor tunet, men spør først. Kollektivt tar en først buss eller tog til Støren, deretter buss inn i Budalen. Denne bussen går imidlertid bare på hverdager, slik at man ofte må velge en annen vei når man skal tilbake.

    Start fra Singsås kirke er en annen mulighet, som er imidlertid betydelig lengre og mer krevende enn førstnevnte. Vil en ha mye ut av dagen bør en satse på å rekke morgenbussen fra byen mot Røros. Like etter kirka tar det av en bratt skogsveg opp til Gammelvollen. Herfra vil det være naturlig å følge stien til Taagaavollen opp til Vinterskaftet og derfra gå sørover langsmed eller over Tåvåfjellet.

    Om det blir litt på ettervinteren og kløen i beina blir virkelig plagsom, er Røros et egnet utgangspunkt.


    Utdrag av koiematrisa

    Tabellen kan scrolles sidelengs.

    FACTS Senge-
    plasser
    Bord-
    plasser
    År Terreng Sykkel Topp-
    tur
    Jakt/
    Fiske
    Gitar Vaffel-
    jern
    Spesialiteter
    Taagaabu 6 9 1970 T (x) x x/- x x

    REISE-
    TID
    Privatbil Offentlig transport
    Kjøre-
    tid
    Sommer Vinter Trans-
    port
    Kjøre-
    tid
    Sommer Vinter
    Gang-
    tid
    Total
    reise
    Gang-
    tid
    Total
    reise
    Gang-
    tid
    Total
    reise
    Gang-
    tid
    Total
    reise
    Taagaabu 1:30 1:00 2:30 1:00 2:30 buss 2:00 1:30** 3:30 1:30** 3:30

    TRANS-
    PORT
    Alt. Transport Rute over Avstigning
    Taagaabu 1



    2
    Regionbuss 340 eller
    Tog SJ
    Skolebuss 5472

    Regionbuss 440
    Trondheim - Støren - Røros
    Trondheim - Oslo/Røros
    Støren - Budalen

    Trondheim - Støren - Røros
    Støren
    Støren
    Lillebudal

    Bjørgen

    Sjekk Koiematrisa for mer informasjon og sammenligning med andre koier.

    Parkering

    Sommers- og vinterstid: Utenfor tunet på Storbudal gård. Spør først!