• <?$vis_koienavn?>

    Mortenskåten

    Vanskelighetsgrad (les mer)
    godt gjemt i terrenget, merket rute fra sommerparkering

    Kilde: yr.no

    Koiebeskrivelse

    Last ned PDFkart her
    Mortenskåten kan være vanskelig å finne i perioder med mye snø. Gode kartkunnskaper anbefales! Det er merket med påler og reflekser fra hyttefeltet øverst i veien.

    Kåten er ganske enkel: Ingen vinduer, men jordgulv, to brisker med den høvlede siden ned, bayerkjeller og ovn. Ny ovn vinteren 2012 gjør at du slipper å risikere kullosforgiftning ved å fyre, slik at det nå er fullt mulig å overnatte der sommer som vinter.

    Palasset ble reist i 1961 med peis. Denne har blitt både kraftig baksnakket og rost i koiebøkene fra Mortens tidlige morgen. Av respekt for grunnverdiene ble derfor peisen bevart da Morten ble fornyet i 1974. Men i 1986 ble ovn installert i peismuren på Morten. Dette av respekt for kåtens framtid. Morten hadde da i en årrekke vært dårlig besøkt, og han var svært rå. Råte i konstruksjonen førte til ny dugnad høsten 1991, heller ikke denne gangen uten bitre koieinnlegg for og imot nybygg. Morten fikk friskt trevirke, ble utvidet med en etasje, bayerkjelleren. Men Mortensjelen er beholdt.

    Med tjerna i nærheten er Mortenskåten ypperlig egnet til badstue sommer som vinter. I kåten er det brisker uten madrasser, så det er lurt å ta med seg liggeunderlag.


    Veibeskrivelse

    Toget til Røros stopper på Langlete. Bussen i dalen stopper der du vil. Med buss kan en gå av like etter Reitstøa og gå opp til Almås. Herfra går det en bomvei om Kvernberget og videre nord-østover mot Mortenskåten.

    Det går vei inntil 2 km fra kåten, noe som gjør det svært enkelt å ta seg fram for bilister på sommerføre. Det er kommet ei ny hytte og en ny veistubb siste biten på vei til kåten. Parker ved bommen før den øverste hytta. Deretter er det bare å sleppe seg over skaret sør for 693 og ned til tjerna. Ruten ifra parkeringsplassen og inn til Mortenskåten er merket med reflekser.

    Finere, men brattere tur er det å gå fra Langlete. Følg på sommerstid stien rett opp lia fra jernbanestoppestedet. På vinterføre: Ta heller stien opp fra Nygård.

    I godvær kan det være greit å gå oppom Mortenfjellet. Denne turen tar drøyt to timer. Mortenskåten er også et bindeledd i koienettet med Lynhøgen, Kråklikåten og Nicokoia som er kun en dagsmarsj unna.

    Det er en overdrivelse å si at kåten, med form som ei forvokst maurtue, stikker seg ut i terrenget. Finorienter etter tjerna og se etter ei tue med pipe.


    Utdrag av koiematrisa

    Tabellen kan scrolles sidelengs.

    FACTS Senge-
    plasser
    Bord-
    plasser
    År Terreng Sykkel Topp-
    tur
    Jakt/
    Fiske
    Gitar Vaffel-
    jern
    Spesialiteter
    Mortenskåten 2 4 1961 T (x) x - - x ølbua, hengekøye

    REISE-
    TID
    Privatbil Offentlig transport
    Kjøre-
    tid
    Sommer Vinter Trans-
    port
    Kjøre-
    tid
    Sommer Vinter
    Gang-
    tid
    Total
    reise
    Gang-
    tid
    Total
    reise
    Gang-
    tid
    Total
    reise
    Gang-
    tid
    Total
    reise
    Mortenskåten 2:00 0:45 2:45 2:00 4:00 buss/
    tog
    2:00 2:30 4:30 2:30 4:30

    TRANS-
    PORT
    Alt. Transport Rute over Avstigning
    Mortenskåten 1

    2
    Regionbuss 340

    Tog SJ
    Trondheim - Støren - Røros

    Trondheim - Røros
    Reitstøa eller Langlete

    Langlete

    Sjekk Koiematrisa for mer informasjon og sammenligning med andre koier.

    Parkering

    Sommerstid: Parker ved bommen før den øverste hytta.
    Vinterstid: Parkering ved Almås.