- Får jeg ikke røyke kommer jeg til å dø


I anledning den eventuelle innføringen av det nye strenge røyke-regimet på universitetet, bringer UD her en historie fra virkeligheten om hvordan røyk kan redde liv. Den kjente engelske filosofen Lord Bertrand Russell overlevde en flyulykke takket være tobakken.


Av Reidar Maliks


Noen høstdager i begynnelsen av oktober 1948 ble Trondheim rystet av en skrekkelig ulykke. Sjøflyet «Bukken Bruse» styrtet da det skulle lande i Hommelvik, og 19 av passasjerene og besetningen omkom.

Den firemotors store Sandringham-maskinen kom fra Oslo med 38 passasjerer og fem manns besetning. I Hommelvik var det dårlig vær og Trondheimsfjorden gikk hvit av bølger. Idet sjøflyet skulle lande fikk det en kraftig kastevind over seg. Høyre pontong slo ned i sjøen og knakk som en fyrstikk. Vingen tok brått nedi på den ene siden og flyet tippet over på nesen. I det kraftige støtet ble fronten revet i stykker og en flyvertinne ble umiddelbart drept. Den fremste kabinen i flyet ble raskt fylt med vann, og de eneste som ikke druknet var de som satt bakerst i røykeavdelingen i flyet.

Ombord på flyet var filosofen og samfunnskritikeren Bertrand Russell. Han skulle til Trondheim og holde foredrag i Studentersamfundet. Slik beskriver han hendelsen i sin biografi: «En venn av meg i Oslo skulle finne en plass til meg på flyet. Jeg fortalte ham at han måtte finne et sete til meg hvor jeg kunne røke, og på spøk bemerket jeg: «får jeg ikke røke så kommer jeg til å dø». Dette viste seg, helt uventet, å holde stikk.».

Russell selv, som da var 74 år, kom seg ut av flyet gjennom et vindu som ble sparket opp, og han svømte hundre meter til en redningsbåt. Til Adresseavisen uttalte han dagen etter: «Jeg satt helt bakerst i røkekabinen, og selv om jeg merket et rykk da vi kom ned var jeg ikke klar over hva som foregikk før vi krenget over og vannet fosset inn over gulvet.» Russell tok det hele med ro, og trengte bare en stor dose cognac og kaffe før han var restituert, «Han har sikkert sitt berømte engelske flegma å takke for denne fullstendige sinnslikevekt», mente Adresseavisens observante reporter.

Samfundets styre som hadde møtt opp på kaia for å ta i mot filosofen, forsto hvor viktig pipen var for ham, og Russell beskriver i sin biografi hvordan de «til og med tørket fyrstikkene mine, én etter én.».

I Trondheim besøkte Russell blandt annet Studenthytta, og på Samfundet advarte han mot atomkrigen og Stalins okkupasjonsstyrker. Adresseavisen rapporterte at den skeptiske filosofen reiste tilbake til Oslo pr. tog.


Innhold Under Dusken 13 - 1996