Rulleskirenn på NTNU med internasjonalt klasse

NTNUI-Langrenn og Sweco inviterte til rulleskisprintfest på NTNU, Gløshaugen. Til start stilte flere løpere som har starter i diverse verdenscuprenn. Mest kjent var nok Celine Brun-Lie og Kristin Stemland. I herreklassen stilte den Sveitsiske skiløperen Philip Furrer, rulleskilandslagsløper Magnus Frodal, i tillegg til flere unge løpere som kjemper om å få gå verdenscup for Norge i vinter. Det var dermed duket for tette og tøffe heat allerede fra kvartfinalene.

Av: Lars Fjærvold

Trønderværet er ikke kjent for å være spesielt stabilt og yr.no hadde på forhand meldt opp i mot 5 mm nedbør i timen. Også løvet som faller på høsten kan by på problemer for rulleskigåere. Været er det umulig å gjøre noe med, men kun lett regn falt mens enkelte av heatene ble unnagjort, løvet fikk arrangøren bort fra traseen kun minutter før start. Men selv med løvet fjernet var det en usedvanlig glatt og sleip trase som bød på dramatikk i mange trange nittigraderssvinger.

Prologen ble gjennomført uten dramatikk, men allerede i kvartfinalene var det duket for spektakulære fall og kniving om posisjoner. Sprinten ble gjennomført med et opp- og nedrykksystem som førte til at det ble kniving om alle plassene i hvert heat. Utslagssystemet førte til at forhandsfavoritt Andreas Myran Steen ble litt for ivrig på oppløpet og gikk rett i bakken på oppløpssiden og rykket ned fra den øverste puljen. Team Trøndelagløperen klarte med en god prestasjon i semifinalen og ta seg til finalen selv med det uheldige fallet i kvartfinalen. Philip Furrer virket solid gjennom kvart- og semifinalen og seilte opp som favoritt i finalen. Prologvinner Magnus Frohdal, som virket som den eneste som kunne tukte Furrer, røk ut i semifinalen etter å ha gått en runde uten trinse. Junioren Magnus Moholt, som har bronse fra U23-VM i vinter i klassisk sprint, tok seg så vidt videre fra kvart- og semifinalen med to tredjeplasser i hver delfinale.

Eksplosiv start f.v. Brovold, Rimstad, Riseth Hammer og Lilleeng

Damene hadde også dramatikk i sine kvartfinaler. Marte Monrad Hansen, lå sammen med Marianne Madsen godt an i feltet da de hektet inne på stadion og gikk rett i bakken begge to. Verst gikk det ut over Monrad Hansen som fikk litt hjelp fra førstehjelpen før hun kom seg på beina og fullførte kvartfinalen, men uten sjanse til å komme til finalen. Celine Brun-Lie virket og ha og kontroll i både kvart- og semifinalen og de fremmøtte publikummerne mente hun så sterk ut og at det bare var å dele ut førsteplassen før finalen. Kristin Stemland og Synnøve Bruland tok seg også greit til finalen uten større problemer. I finalen skulle de tre få med seg Eva Svensson som representerer IFK Mora SK, klubben som er med å arrangere Vasaloppet.

I herrefinalen var det lenge Jørgen Bråten som var oppe og dro på feltet med Furrer på hjul. Bråten som til daglig studerer Industriell økonomi på NTNU hadde enkelt tatt seg til finalen og virket sterk i finalens førsterunde. Ut på andre og siste runde viste Magnus Moholt hva som bor i han. Med ett kjemperykk avanserte han fra en tredjeplass til førsteplass og fikk luke på de andre. Bråten forsøkte og tette luka, men var ikke i nærheten av å oppnå kontakt. Myran Steen fulgte bak Bråten, men heller ikke han var i stand til å hamle opp med unggutten. Furrer som hadde virket så sterk i kvarten og semin hadde heller ingen ting og stille med i finalen.

– Jeg hadde nok svidd av for mye krefter i de innledende heatene og hadde rett og slett ingen ting og stille opp med når det rykkes sånn på sisterunden, sa en tydelig imponert Furrer etter målgang og ser bort på Moholt.

Moholt holdt helt inn og vant med solid luke ned til Bråten og Myran Steen som fulgte på de neste plassene. Mellom Myran Steen og Furrer klarte Øyvind Moen Fjell og snike seg inn. Moen Fjell klarte å komme seg til finalen uten å imponere nevneverdig i semifinalen. Magnus Moholt er nok for mange et ukjent navn. Men denne karen er det bare å se opp for i vinter. At det fort kan bli verdenscup på gutten, som studer idrett og bevegelsesvitenskap i Meråker, er det ingen tvil om.

– Jeg har som mål å gå verdenscup i vinter, da må jeg vinne skirenn som dette. Også sparte jeg krefter, for jeg skjønte at det var unødvendig og svi av for mye krutt i de innledende heatene, sa Moholt da han da han kom i mål.

Dette viser at gutten er taktisk smart i tillegg til å gå fort på ski.

I damefinalen skulle Team NTNU løper, Synnøve Bruland, yppe seg mot den mer etablerte landslagsløperen Brun-Lie. De to var i en egen klasse i finalen. Brun-Lie dro hele veien mens Brudal lå kun millimeter fra bakskien til Brun-Lie og så ut til å bruke minimalt med krefter. Men når oppløpet kom viste Brun-Lie at hun hadde kontroll og Bruland måtte nøye seg med en fin andreplass. Kristin Stemland spurtslo Svensson og sikret seg dermed den siste pallplassen.

– Dette var en fin gjennomkjøring og det er gøy å se at det er nye unge løpere som viser seg frem, uttalte Brun-Lie etter løpet og sikter til Bruland. Jeg prøvde å rykke hele veien men hun slapp ikke en meter, jeg er meget imponert, eller kanskje jeg har en jobb og gjøre med rykket sa Brun-Lie med ett glimt i øyet.

Bruland var selv veldig fornøyd med rennet men ønsker ikke å heve forventningene til seg selv med det første. På spørsmål om verdenscup er et naturlig mål etter den flotte prestasjonen svarer hun litt unnvikende.

– Jeg skal fokusere på de rennene som er jeg har planlagt å gå, i verdenscupen er det veldig høyt nivå og jeg vil bare gjøre det så bra som mulig i de rennene jeg stiller opp i, sier Bruland.

Etter ett vellykket arrangement konkluderte rennledelsen med at dette ikke ble siste gang Sweco og NTNUI-Langrenn kommer til å invitere til rulleskisprint på Gløshaugen. Rennleder Bjørn Bergholt syntes det er spesielt artig at det er så mange gode studenter som også gjør det sterkt på ski.

– Alle som gikk her i dag kombinerer høyere utdanning og satsing på ski. Det viser at de har det i hodet og ikke bare i armer og bein. Noen av deltagerne er allerede på landslag og de sender en viktig signaleffekt til yngre løpere, om at det fint lar seg gjøre å kombinere studier med skisatsing.

Bergholt fikk også skryt av flere av deltakerne etter løpet og var tydelig fornøyd. Han presiserer at det er enkelte ting som kan gjøres enda bedre og at potensialet i Swecosprinten er meget stort. NTNUI-Langrenn arrangerer også Marka Rundt som er det største turrennet nord for Dovrefjell i februar og sitter inne med mye kompetanse på hvordan det er å arrangere skirenn.