Anonymt leserbrev – STRAVAismen

Jeg fikk tidligere i kveld denne e-posten fra en anonym skiløper i NTNUI langrenn med forespørsel om å videreformidle den. Jeg synes beste måten å gjøre det på er å gjengi den her. Enjoy!

— — —

«Som fast leser av hjemmesiden, tenkte jeg det nå var på tide å bidre med noe selv. Jeg har nå studert x (for konfidensialitet) år i Trondheim og har vært med i langrennsgruppa like lenge. Som så mange andre her er jeg over gjennomsnittet glad i å trene og gå på ski. Kanskje ikke så rart jeg da er med i langrennsgruppa!

MEN, det jeg nå observerer er en bekymringsfull trend -> STRAVA og STRAVAismen. Der jeg kommer fra har vi såvidt med oss klokke når vi trener. Vi bryr oss ikke om vi har tatt en eller tre nye rekorder i løpet av treningen, eller hva naboen har hatt i puls på sistedraget. Vi gir blanke i om kollegaen har sykla 10 sekunder raskere til jobben eller hva toppfarten hjemover var. Vi driver med trening fordi det er treningen i seg selv som er gøy, ikke alt fjaset og maset rundt!

Jeg følte meg lenge ikke så veldig utenfor her i Trondheim, da det var flere enn meg som ikke brukte Strava. Jeg hadde lenge troa på Hulbak, som med sin klokke uten GPS fikk vanskeligheter med å bli med på Strava-kjøret. Det passet meg utmerket, her var det en som hadde peiling tenkte jeg! Men så skjedde det som måtte skje. Presset ble for stort, og Nardo elites kaptein gav etter for Stravapresset.

Jaja, tenkte jeg, jeg har fortsatt Meløyekspressen å støtte meg på. Han har jeg aldri hørt et Strava-positivt ord fra. Han må da evne å stå imot presset. Jeg tenkte, om vi klarer å holde sammen, skal jeg i alle fall klare meg gjennom studietida. Men tror du ikke det skjedde, det som ikke skulle skje! Jakob bukka under for presset og igjen stod jeg der, som kanskje den eneste i langrennsgruppa som trener for treningens skyld, og ikke for kudos.

Derfor har jeg et spørsmål til hjemmesidens lesere: Finnes det i det hele tatt flere enn meg som ikke lever etter utsagnet «Er det ikke på Strava, har det ikke skjedd»? Finnes det flere som fordømmer denne teknologiske utviklingen, og lengter tilbake til en gammel stoppeklokke og en analog treningsdagbok? Det må da være noen (håper jeg i alle fall!) Hvis du/dere finnes, vil jeg gjerne høre fra deg/dere! Jeg savner noen treningskamerater som fokuserer mer på selve treningen, enn hva økta skal hete på Strava.

Strava out! – anonym, analog skihilsen»

— — —

Jeg vurderer å frigi navnet på forfatteren ved tilstrekkelig stort engasjement i kommentarfeltet.

17 tanker om “Anonymt leserbrev – STRAVAismen

  1. Skal si med enig i at Strava har ført til hysteri i treningen, den rolige langturen har forsvunnet i jaget på nye personlige rekorder på Strava.
    I3 intervaller har blitt til I5 intervaller i jaget.
    Tror mange inkludert meg selv hadde forbedret trenings utbyttet med mindre fokus på Strava rekorder.

  2. Samtidig tenke eg at det er viktig å sjå på det Stravaismen har å tilføre treningskulturen vår. Alle hugsar vel langturen på 2:55 som i treningsdagboka vart til 3:00, eller i4-intervallen som vart stempla som i3. Strava gir ingen mulegheit for å pynte på resultat eller kamuflere virkelegheita. Tenk berre om Tinder-samfunnet hadde hatt samme filtreringsmekanisme?!

  3. Synes Strava e greit for å mimres økta og se kordan man presterte her og der tidligere. Strava blir for me enklere enn å føre manuell treningsdagbok. Greit å kunne se kor man jogga hvis man e fersk i et område. Kanskje en finn ei lurere rute neste gang? Detta e mange av grunnan til at i bruke Strava. Lev ikkje etter «e det ikkje på Strava, skjedde det ikkje».

  4. Delvis enig med den anonyme forfatteren. Synes Strava har for mye fokus på «fortere, lengre og flest mulig timer» uten å ta hensyn til intensitet og varighet ift treningsmål og type økt. Positivt å springe fortere hvis det skjer med rett intensitet, bra å kunne øke lengden på treningsturer og trene flere timer – men bare opp til en viss grense avhengig av hvilken distanse man trener til. Fort gjort å la seg rive med av pokaler og kudos. Liker heller ikke tanken på at hvem som helst kan se treningsøktene mine, følge med på form, medgang og motgang og se hvor jeg pleier å ta treningsturene mine. Er på Strava, men bruker det utelukkende til å legge ut enkelte konkurranser for å sammenligne segmenter med tidligere løp og med andre som var med. Følger foreløpig ingen (men hadde jo vært interessant å sett hvordan enkelte trener), har en følger og har fått en kudos 🙂 Ellers er vel Strava som en slags trenings-facebook, og det er jo ikke noe galt med det. Fint om det motiverer folk til å trene og kanskje være mer målrettet i treninga for å få framgang.

  5. Hei! Jeg har og merket dette presset hver eneste dag i min lange NTNUI karriere. Har foreløbig klart å stå imot, og denne artikkelen gav meg mot til gjøre det litt lengre. Stå på videre!

  6. Som aktiv bruker av Strava Premium (ja, du leste rett, jeg betaler faktisk penger for denne tjenesten!) må jeg allikevel si at jeg kan forstå forfatterens fortvilelse og hvordan strava kan bli et avhengighetsskapende onde heller enn å faktisk bry seg om det som er viktig, nemlig å kose seg med treninga! Når jeg først er i gang vil jeg benytte muligheten til å forklare hva jeg liker med strava, og hvordan jeg benytter dette, unektelig ganske sterke, treningsverktøyet. For det er om man bruker det som et verktøy at man vil oppleve de positive siden i større grad enn de negative sidene som allerede er blitt belyst.

    Da jeg først ble introdusert for Strava ble det ganske raskt en stor greie å finne morsomme segmenter, lage enda morsommere segmentere (gjerne med ekstravagante eller bare direkte humoristiske, kanskje til og med satiriske, navn (et godt eksempel på dette er dette smått legendariske segmentet i Byåsen https://www.strava.com/segments/7237666). Plutselig kunne økter bli lagt til spesielle segmenter og det kunne bli en målsetning å sette KOM, CR, PR eller bare «slå naboen». Dette er vel og bra innimellom, men å overdrive dette kan jo faktisk bli direkte ødeleggende for treningsutbyttet som forfatter antyder. Spørsmålet her er jo, hva gir en selv glede ved treningen? For det er nettopp det som er essensen her. Ønsker du å vise omverdenen at du er raskest, best «når det gjelder» så er kanskje å bli en segmentkonge noe for deg! For min egen del har denne delen av Strava blitt mindre viktig. Det er ikke så ofte lenger jeg i det hele tatt tenker på segmenttider/hastigheter etc. når jeg er ute, men det kan være litt morsomt når man kjører en intervall, et løp eller noe annet, å se hvordan man ligger an i forhold til andre. Skiløpere går skirenn og ønsker som oftest å vinne, eller i det minste vinne over noen, det være seg selv eller en kompis. Det blir litt av en samme tankegangen.

    Det jeg per i dag synes er det greieste med Strava er dette som går på føring av treningsdagbok. Fra min tid som meget aktiv, satsende skiløper har jeg alltid syntes at å føre treningsdagbok er forferdelig kjedelig! Det er et lastverk, jeg gjør det ikke med en gang og da blir viktig informasjon om hva og hvordan fort glemt, og treningsdagboka ender med å satå tom. Jeg er allikevel veldig glad i vite nøyaktig hva jeg har gjort, og gjerne kunne analysere intensitet etc. Dette er så enkelt med Strava! Jeg legger klokka ved siden av pc’en når jeg kommer inn fra økt, og bang! så har jeg ført treningsdagbok! Shit, i tillegg kan jeg veldig enkelt se hvor jeg har vært, hvor lang økta ble, hvor lange pauser jeg tok, hvilken intensitet det endte med å bli og hvordan utvikling min har vært i det siste. Et meget sterkt treningsanalyseverktøy med andre ord, for den som bruker det riktig! I tillegg kan jeg på strava se hva mine venner har gjort. «Oi, det var en interessant økt, kanskje jeg skal forsøke det og se hvordan det fungerer for meg?!».

    Så kommer vi til den store bøygen i mine øyne. Du har kanskje hørt om NSA, datalgringsdirektivet og andre organer som driver med, eller forsøker å hindre, overvåking. Dersom du er av typen som ikke er megagira på at alt og alle skal vite hvor du befinner deg til enhver tid, så er nok ikke Strava tingen for deg. Tjuvradder kan se hvor du bor, og hva slags sykkel du har om du legger ut bilder. Kanskje du er på trening til faste tider? Det finnes naturligvis mekanismer for å hindre at dette kommer ut til hvem som helst, men de kan helt sikkert omgås om man kan litt mer enn gjennomsnittet om IT og datasikkerhet etc.

    Det er altså mange grunner for og imot, og jeg synes det er fair at man velger en side. Til syvende og sist bør trening være lystbetont, og om strava tar fra deg lysten til å trene bør du ikke bruke det! Jeg for min del synes det beste i verden er å gå en lang skitur i knallvær. Bare dundre innover fjellet og snu når det passer meg. Om jeg får 100 kudos eller 0, er ikke så farlig, men det er kult å kunne se etterpå på et kart hvor man har vært. Så trenger man jo ikke egentlig strava til dette, det er jo bare å kjøpe seg et kart det! Enhver har sin egen smak, og det synes jeg burde være greit! Og så er det jo litt artig at ikke alle er på Strava, da blir det desto mer spennende å stille på startstreken og se hvor lista ligger når HK’ene drar i gang i starten av Januar!

  7. For ordens skyld så finnes det andre, mindre offentlige verktøy man kan bruke til å laste opp treningsdata fra klokka og se høyde-, puls- og hastighetskurver og hvor man har løpt på et kart. Bruker selv Garmin Connect til dette, tillegg til å føre treningsdagbok for hånd.

    • Det interessante her er at nevnte Olav la ut en 81 km lang rulleskitur på strava på søndag! Var dette bare et blaff eller har han som så mange andre blitt bitt av stravabasillen, og det rett i etterkant av dette innlegget? Det blir spennende å se om han vil fortsette å legge ut økter etter endt elgjakt, eller kanskje elgjakta bare er et skalkesjul mens han egentlig er på Natrudstilen og tester skiformen?!

      • Jeg kan berolige alle som har stusset over min stravaaktivitet de siste dagene, det nevnte innlegget tatt i betraktning: det er kun for å prøve og skremme Hulbak mest mulig før testrenn i Bruks! Når det gjelder elgjakten du nevner, kan jeg oppsummere dag 1 med: kaffe, sjokolade og mange timer i sola! Lover godt for formen før klubbmesterskapet!

        • Jasså?!?!
          Sist jeg sjekka var det ikke egne vektklasser på Vasaloppet. Så vil vært forsiktig med den taktikken herr Vestøl!
          Anbefaler at du melder deg inn hos oss. Et 12 mnd abonnement vil passe deg bra, i følge våre eksperter. 719,- er en liten pris i forhold til dine daglige sjokoladeutgifter. Trykk på bilde for å bli medlem hos oss.

          Mvh Vektklubb ved avd sykelig overvekt

  8. Enig, liker ikke Strava-jaget som fører til den overdrevne bruken av I5 intervaller i Vassfjellet. Det blir for useriøst! Man skal jo tross alt ha litt pauser (2 min i I3) også.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *