• <?$vis_koienavn?>

    Sonvasskoia

    Vanskelighetsgrad (les mer)
    ikke langt fra sti, lang innmarsj fra kollektiv transport

    Kilde: yr.no

    Koiebeskrivelse

    Last ned PDFkart her
    Engang lå koia mest aleine oppmed Sonvatna. Etter at koia sto ferdig i 1951 som koie nr. 2 i koienettet, har mange hytter kommet til, og vei går nesten helt fram. Men koia og området rundt er ikke uten sjarm av den grunn. Terrenget er ideelt som turterreng, sommer som vinter. Koia er av tømmertypen, bygd over samme lest som Nicokoia og Fosenkoia, og har 8 sengeplasser.

    Naturlige dagsturmål er Storskarven, Vålåkleppen og Romfohaugen. Koia er også et ypperlig utgangspunkt for turer sørover gjennom nasjonalparken 'Skarvan og Roltdalen' til resten av koienettet. En annen mulighet er å dra inn i dalen, enten på ski eller med kano, for å kose seg med bål av tørrfuru. Høydeforskjellen mellom vatna er ikke større enn at det er lett å ta seg inn vannveien.

    Kanoen finner du i et trekantet naust nede ved vatnet, øst for utløpet av bekken. Der finner du også en båt som kan være god å ha når du skal ut å prøve fiskelykken. For vinterstid ligger det en isbor på koia. Utskjærte rugger på veggen og skildringer i koieboka forteller om storfisk i vatna. Historien om Storfisken Sebastians endelikt (3.222 kg, tatt 7/9-54) er udødeliggjort med et to-akters drama i Hyttas femtiårs jubileumsberetning.

    Koia er utstyrt med moderne gassprimus av typen Optimus Vega!


    Veibeskrivelse

    For de med bil, eller de sprekeste på sykkel, er adkomsten svært grei. Ta av fra E14 langs hoveddalføret Stjørdalen, og kjør bomveien sørover opp Sondalen. Oppmed Sildra har Sona hytteeierforening anlagt stor parkeringsplass og god sti på sørsida av elva opp til vestre Sonvatn.

    Fra vestre Sonvatnet finner du koia enklest ved å gå langsmed vannet, ca 1 kilometer, til det ligger ei hytte på ei kolle ned mot vannet. Herfra følger en bekken som renner forbi koia, i ca 300 meter. Fra andre kanter er koia godt kamuflert.

    Hvis du kommer med bussen er dette beste rute inn til Sonvatn: Be bussen om å stoppe ved Kjeldbergneset i Flora. Gå over hengebrua 200 meter lenger øst. Følg så vei vestover ca 1,2 kilometer. Ta opp skarp sving til venstre, følg skiltet mot Seteråsen parkering. Følg deretter merket scootertrase/sti fra parkeringa og inn til Sonvatna. Her er kartreferanse til ruta fra Kjeldbergneset i Flora, inn til parkering ved Seteråsen: kart.

    Alternativt kan en gå fra Sona, Gudå (Meråker) eller Vindsmyr (Selbu). Ruta fra Gudå er særlig krevende, spesielt på vinteren, med ca 700 høydemeter stigning. Både buss og tog stopper i Gudå.


    Utdrag av koiematrisa

    Tabellen kan scrolles sidelengs.

    FACTS Senge-
    plasser
    Bord-
    plasser
    År Terreng Sykkel Topp-
    tur
    Jakt/
    Fiske
    Gitar Vaffel-
    jern
    Spesialiteter
    Sonvasskoia 8 12 1951 S x x x/x x - kano, isbor

    REISE-
    TID
    Privatbil Offentlig transport
    Kjøre-
    tid
    Sommer Vinter Trans-
    port
    Kjøre-
    tid
    Sommer Vinter
    Gang-
    tid
    Total
    reise
    Gang-
    tid
    Total
    reise
    Gang-
    tid
    Total
    reise
    Gang-
    tid
    Total
    reise
    Sonvasskoia 1:15 1:00 2:15 1:00 2:15 buss/
    tog
    1:15 4:00 5:15 4:00 5:15

    TRANS-
    PORT
    Alt. Transport Rute over Avstigning
    Sonvasskoia 1

    2
    Nettbuss

    Tog SJ
    Trondheim - Stjørdal - Meråker - Storlien

    Trondheim - Östersund
    Sona, Flornes eller Gudå

    Gudå

    Sjekk Koiematrisa for mer informasjon og sammenligning med andre koier.

    Parkering

    Sommers- og vinterstid: Parkeringsplass ved Sildrebekken øverst i Sondalen.