• <?$vis_koienavn?>

    Lynhøgen

    Vanskelighetsgrad (les mer)
    krevende navigasjon siste stykket, lang innmarsj fra kollektiv transport

    Kilde: yr.no

    Koiebeskrivelse

    Last ned PDFkart her
    En av nabohundene liker å følge etter besøkende opp mot koia, men ikke stress, han klarer fint å finne veien hjem selv.

    Det var en gang utpå vårparten i 1973 koiestyret dro ut for å saumfare terrenget mellom Selbusjøen og Reinsfjellet. I Kjøsnesdalen like nord for Litjrensfjellet og ca. en mil sør for Selbusjøen fant de et egnet sted for en kåte. Stedet er idyllisk og fredelig, rede til å motta stressede studenter.

    Navnet på koien har en ganske pussig opprinnelse, hvis en skal tro det som skrevet står. Det hadde seg slik at lynet slo ned på det stedet koien ligger på engang i 1927. En gjetergutt fant nemlig her etter et kraftig tordenvær ei diger bjørk som var revet i stykker, og gutten kalte da plassen for Lynhøgen.

    Koia ligger praktisk talt på snaufjellet, med ypperlig skiterreng sørover mot Reinsfjellet (943 m). Turer til og fra Kråklikåten og Nicokoia kan anbefales. Mortenskåten er også innenfor rekkevidde. Men vær forsiktig med snøras i området!

    Turtips på vinterstid; Rett i nærheten av Lynhøgen finnes det en liten koselig kro som serverer mat på vintertid! Se her


    Veibeskrivelse

    Bilister anbefales å kjøre til Selbu, ta av mot Vikvarvet og videre kjøre mot Renå. Derfra kan man kjøre på bomvei helt man krysser Hornåa, der veien videre er stengt. I motsetning til hva mange kart viser, så går det vei helt frem til Dalvollen som er grei å følge til fots. Derfra går det en sti et stykke, før den gradvis forsvinner og man må finne veien selv de siste par hundremeterne. Om vinteren er bomveien stengt og parkering skjer ved Renå.

    For kollektivister er det greiest å ta buss til Brøttem. Derfra er det ca. 4-5 timer til fots, og omtrent det samme på ski fram til koia. Det går en bomvei fra Brøttem til Tangvollelva ca. 1 km sør for Moavollen. Sykkeltur langs denne bomveien anbefales. Ikke alle busser går til Brøttem, noen kun til Klæbu. Herifra er det litt lenger å gå.

    Fra Tangvollelva går en på nordsiden av Litjrensfjellet. Hornsjøan er grei å peile etter når en nærmer seg koia. For å finne koia bør en sørge for å treffe Kjøsnesdalen, og holde seg på vestsida av vassdraget i dalen. Vær oppmerksom på at koia ikke ligger helt oppå "høgen" den er merket av ved. Koia ligger litt sørvest av toppen på denne kollen, og er ikke så lett synlig fra toppen. Kjøsnesvollen kan brukes som fast holdepunkt i tilværelsen; vær bare klar over at det ikke er noen ruvende byggverk du ser etter, koia er pent sammenfallende med omliggende natur!


    Utdrag av koiematrisa

    Tabellen kan scrolles sidelengs.

    FACTS Senge-
    plasser
    Bord-
    plasser
    År Terreng Sykkel Topp-
    tur
    Jakt/
    Fiske
    Gitar Vaffel-
    jern
    Spesialiteter
    Lynhøgen 4 8 1973 S/T (x) x - - -

    REISE-
    TID
    Privatbil Offentlig transport
    Kjøre-
    tid
    Sommer Vinter Trans-
    port
    Kjøre-
    tid
    Sommer Vinter
    Gang-
    tid
    Total
    reise
    Gang-
    tid
    Total
    reise
    Gang-
    tid
    Total
    reise
    Gang-
    tid
    Total
    reise
    Lynhøgen 2:00 1:30 3:30 3:00 5:00 buss 0:45 4:00 4:45 5:00 5:45

    TRANS-
    PORT
    Alt. Transport Rute over Avstigning
    Lynhøgen 1

    Buss 72/73
    Buss 83/214
    Trondheim - Klæbu
    Klæbu sentrum - Bjørkli - Ler
    Klæbu
    Brøttem

    Sjekk Koiematrisa for mer informasjon og sammenligning med andre koier.

    Parkering

    Sommerstid: Parkering ved bommen ved Hornåa.
    Vinterstid: Parkering ved Renå.