20.08 Signifikans og verdi: Metafilosofiske spekulasjoner om filosofiens vesenskarakter
Ronny Selbæk Myhre, doktorgradsstipendiat ved Filosofisk Institutt, NTNU

Hva er filosofi? I motsetning til de fleste andre fagdisipliners selvrefleksjon later det ikke til at det eksisterer konsensus om hva som kjennetegner filosofi som filosofi. Dessuten virker det som om at offentligheten forøvrig har en temmelig lite presis og til tider meget destruktiv oppfattning om hva filosofi er. I filosofi, til forskjell fra f.eks molekylærbiologi, kan man ikke spørre ekspertene om hva filosofi er fordi ekspertene selv er fundamentalt uenige om hva som er filosofiens vesenstrekk (om filosofien overhodet har et slikt ‘vesen’). Sagt på en annen måte; filosofiens egenart og vesen er selv et filosofisk spørsmål av signifikant karakter. Hva som er f.eks fysikkens studieområde er selvsagt, iallefall til en viss grad, et fysisk spørsmål (dvs at det er opptil aktørene i vitenskapen fysikk å definere hva fysikk er) men fysikkens betydning er også sambestemt av fysikkens objekt, eksempelvis elementærpartikler og interaksjoner mellom disse. Men finnes det et område som er filosofiens objekt?

Problemet er at spørsmålet om hva filosofiens objekt er, selv utgjør et filosofisk spørsmål. Mens enkeltvitenskaper som fysikk og biologi studerer spesifikke deler eller aspekter ved virkelighet og eksistens så later det til at filosofien ikke har et slikt deldomene å studere. Men hva er da filosofiens ‘objekt’? Dette foredraget vil forsøke å gi et preliminært svar på dette spørsmålet. Svaret vil kretse rundt begrepene signifikans og verdi. Er filosofien kognitivt signifikant? Kan man i filosofien avdekke virkelige trekk i verden? Er filosofien verdifull? Kan den gi oss et bedre grunnlag for handling og beslutning?

Jeg vil forsvare et syn som innebærer at signifikans og verdi begge utgjør trekk ved filosofi. Dette gjøres ved å grunnlegge filosofien i filosofiske problemer - problemer av fundamental, metaproblematisk karakter. Disse metaproblemene, til forskjell fra andre problemer, er av fundamental karakter fordi de i en viss forstand har væren selv som sitt studieobjekt. På grunn av dette er de av fundamental betydning for det å være menneske.

Vi starter presis 20.15 på Bybroen Antikvariat. Møt gjerne opp tidligere!