Om Aikido

Aikido er en japansk kampkunst som legger fokus på interaksjon fremfor konfrontasjon. Det blir ofte sagt at aikido bruker angriperens egen energi mot ham selv. Dette er selvsagt en sterkt forenklet sannhet, men det første man må forstå om aikido er at vi aldri bruker muskelstyrke mot partneren. Istedet for å konfrontere angriperens kraft, prøver vi så mye som mulig å la angriperen gjøre det som han ønsket å gjøre, med en liten modifikasjon som tar balansen hans/hennes, og vi kan uten kamp lede ham/henne dit vi ønsker. Dette er nettopp grunnen til at det er mulig for en liten person og kaste en mye størrre og sterkere person i bakken uten noen fysisk anstrengelse, siden det ikke baserer seg på å måtte være sterk nok til å fysisk kontrollere angriperen, men at vi heller tukler med balansen for å kunne lede partneren med letthet.

Det er ikke konkurranse i aikido. En av grunnene er at hele konseptet konkurranse er motstridende mot filosofien i budo (tradisjonelle kampkunster fra Japan). Krigerens vei var alltid å beskytte det som skulle beskyttes, men aldri å være opptatt av å være bedre enn andre. Så helt fra første trening, til man har trent mange, mange år, trener vi aikido på en veldig samarbeidende måte. Dette er på grunn av at vi skal lære å bruke prinsippene korrekt, fremfor å kun dytte og trekke hverandre rundt, som ofte blir resultatet hvis man trener på en konkurrerende måte.

Aikido utført av dyktige utøvere ser imponerende og estetisk ut, nesten som en dans. Det er imidlertid viktig å huske at bevegelsene har en mer “krigersk” betydning enn i dans. Der er en spenning mellom personen som kaster og han/hun som blir kastet som kan være vanskelig å forstå for en utenforstående observatør.

Ordet “aikido” består av tre tegn på japansk, Ai (harmoni), Ki (indre kraft eller styrke) og Do (metode eller vei). På denne måten kan aikido gjerne oversettes som: “Den harmoniske kraftens vei.”

Historie

Aikido har sitt opphav i en gammel japansk kampkunst fra det føydale Japan: daito-ryu aiki-jutsu (som er noe hardere enn moderne aikido). Den myke formen av aikido som vi har i dag ble utviklet av Morihei Ueshiba (1883- 1969). Morihei begynte å trene mange kampkunster (kenjutsu og jiu jitsu) ca 1902 og ble en svært dyktig og sterk utøver. Da han møttte Sokaku Takeda, en mester i daito-ryu aiki-jutsu ble han imidlertid kraftig imponert av hva den lille mannen kunne gjøre uten bruk av fysisk muskelstyrke. Morihei trente mye med Takeda, og begynte etterhvert selv å undervise. Etter andre verdenskrig ble Morihei veldig syk, kroppen hans var mye svakere enn hva den hadde vært i hans ungdom, og Morihei vurderte å slutte å trene kampkunst. Istedet for å slutte forandret han på teknikkene så de passet bedre for en fysisk svak person. Han ønsket å skape en moderne budo. De harde og brutale teknikkene er fjernet, og kunsten ble modifisert til å beskytte angriperen såvel som seg selv. Kunsten som han før hadde referert til som aiki budo ble til aikido. Morihei Uehsiba (ofte kalt Osensei) blir ofte sett på som en av de største kampkunstlegendene som har levd.

Hva er grunnene til å trene?

Hvis man spør aikido-utøvere hvorfor de trener får man like mange forskjellige svar som antall personer man har spurt. Faktisk, hvis man spør dem hva aikido er, så kan man få like mange forskjellige svar som antall personer man har spurt, så prøv det selv og ikke stol for mye på beskrivelsen her! Samme person ville helt sikkert oppgi forskjellige grunner for å trene hvis man blir spurt med fem eller ti års mellomrom, rett og slett fordi man ser flere verdier i treningen etterhvert som man lærer mer om aikido.

Aikido er veldig allsidig trening. Man får både utholdenhet og styrke, økt fleksibilitet og koordinasjon. Nesten alt vi gjør trener vi på begge sider, så man får trent hele kroppen likt uavhengig om man er høyrehendt eller venstrehendt.

Vi trener nesten hele tiden sammen med en treningspartner, så det er veldig sosialt. Vi bytter vanligvis treningspartner hver gang vi bytter øvelse, så man blir godt kjent med alle som er på matta.

Aikido gir deg bedre balanse og kroppsbeherskelse. Du faller sjeldnere på isen, og skulle du falle slår du deg ikke fordi du vet hvordan.

Aikido er budo. Trening i budo gir på lang sikt ferdigheter som kan brukes som selvforsvar. Det er imidlertid ofte fordelaktig for din egen progressjon å ikke fokusere for mye på dette aspektet i begynnelsen. Effektivitet med en treningspartner i dojoen er ikke det samme som effektivitet utenfor dojoen.

Aikdo er kjempegøy! Dette er kanskje den viktigste grunnen til at mange trener aikido. Det er noe vi elsker å gjøre, så det er jo ikke noe tvil om at vi skal trene aikido!

Graderingssystemet i aikido

I aikido bruker vi ikke fargede belter. Vi har kun hvitt belte for de første 6 gradene (6. kyu til 1. kyu) og svart belte for de neste gradene (1. dan og oppover). Vi har også et tradisjonelt japansk plagg som vi kaller hakama. Dette er en slags vid foldebukse som samuraiene brukte for å skjule fotbevegelsene sine. Den ble også brukt som ridebukse. Forskjellige land har forskjellig praksis når det gjelder regler for hakama. I Norge kjøper man hakama når man har gradert 3. kyu (etter ca 3 år med regelmessig trening). Mer informasjon om gradering kan du finne her.