Gradering

Pensum

Når man har trent regelmessig en stund i aikido pleier man å gradere. Det foregår ved at man har en liten eksaminasjon, og får en ny grad. Pensum for graderinger i vårt forbund kan du finne her. Alt som står på pensum er minimumskrav for graderingen og skal kunne demonstreres klart og tydelig uten nøling (antall treningstimer og minimumstid må være oppfylt, helst med god margin). For trening som forberedelse til gradering kan det være lurt å printe ut og bruke disse skjemaene for de forskjellige kyu-gradene. De er oppstilt mer oversiktlig.

Før graderingen må man fylle ut et skjema og få underskrift av teknisk ansvarlig i vår klubb. For dan-graderinger (svartbeltegradene) må man søke på forhånd til teknisk kommité og sende inn (elektronisk) 4 skjema som man kan finne på aikido.no

Den første graderingen

Etter minimum 40 treningsøkter kan man ta eksaminasjon for 6. kyu i aikido. Graderingen blir enten på et seminar eller på slutten av en treningsøkt. Man blir ropt opp en etter en. Når man blir ropt opp skal man rope “Hei!”, bukke sittende og reise seg og gå til det henviste stedet og sette seg i seiza. Ellers følger man instruksjonene fra graderingskommiteen og viser de øvelsene de spør deg om å gjøre. Husk å gjøre rei til partneren før dere begynner å trene sammen og etter dere er ferdige. På denne siden kan dere finne videoer av “pensum” for den føste graderingen. Det er imidlertid viktig å huske at man ikke kan lære noe fra en video, så dette er på ingen måte en substitusjon for å komme på trening ;-)

Demonstrasjoner

Rei

Dette er måten vi bukker på i fra sittende stilling i aikido. Sittestillingen heter seiza.

Suwari waza shomen uchi ikkyo omote

Suwari waza betyr sittende tori og sittende uke. Shomen uchi er navnet på angrepet, ikkyo er navnet på teknikken. Omote betyr at tori går på fremsiden.

Suwari waza shomen uchi ikkyo ura

Suwari waza betyr sittende tori og sittende uke. Shomen uchi er navnet på angrepet, ikkyo er navnet på teknikken. Ura betyr at tori går på baksiden.

Suwari waza shomen uchi irimi nage

Suwari waza betyr sittende tori og sittende uke. Shomen uchi er navnet på angrepet, irimi nage (nage betyr kast) er navnet på teknikken.

Katate dori aihanmi ikkyo omote

Katate dori aihanmi (høyre hånd griper høyre hånd eller venstre hånd griper venstre hånd) er navnet på angrepet, ikkyo er navnet på teknikken. Omote betyr at tori går på fremsiden.

Katate dori aihanmi ikkyo ura

Katate dori aihanmi (høyre hånd griper høyre hånd eller venstre hånd griper venstre hånd) er navnet på angrepet, ikkyo er navnet på teknikken. Ura betyr at tori går på baksiden.

Shomen uchi ikkyo omote

Shomen uchi er navnet på angrepet, ikkyo er navnet på teknikken. Omote betyr at tori går på fremsiden.

Shomen uchi ikkyo ura

Shomen uchi er navnet på angrepet, ikkyo er navnet på teknikken. Ura betyr at tori går på baksiden.

Shomen uchi irimi nage

Shomen uchi er navnet på angrepet, irimi nage (irimi betyr å “gå inn”/”entre”) er navnet på teknikken.

Katate dori shihonage omote

Katate dori (gyaku hanmi, i motsetning til aihanmi griper uke toris venstre hånd med sin høyre og omvendt) er navnet på angrepet, shiho nage (4-retningers kast, shi = fire) er navnet på teknikken. Omote betyr at tori går på fremsiden.

Katate dori shihonage ura

Katate dori (gyaku hanmi) er navnet på angrepet, shiho nage er navnet på teknikken. Ura betyr at tori går på baksiden.

Suwari waza (ryote dori) kokyu ho

Suwari waza betyr at både uke og tori starter sittende(tatchi waza kalles det når både uke og tori starter stående, og hanmi handachi waza når uke starter stående og tori starter sittende). Kokyu ho (pustekast) er navnet på teknikken. Ryote dori (uke griper begge håndledd) er navnet på angrepet, men vi kaller det stort sett bare suwari waza kokyu ho.

Mae ukemi

Framlengs rulle.

Ushiro ukemi

Baklengs rulle.

Hidari hanmi kamae

Venstre-fot-frem-klarstilling.

Migi hanmi kamae

Høyre-fot-frem-klarstilling

Suwari waza shikko

Suwari waza betyr igjen sittende. Dette er måten vi forflytter oss i suwari waza.